• Agnes Rolka.

Försäkringar

Ingår inkomstförsäkring i medlemskapet?

26 mars 2020

Ingår det en inkomstförsäkring i mitt fackliga medlemskap? Det är väldigt oroligt på min arbetsplats just nu i spåren av corona. Det pratas om besparingar, omorganisation, omplaceringar och om varsel och uppsägningar. Jag börjar bli orolig över min anställning.

Visions inkomstförsäkring ingår i själva medlemskapet, är man alltså medlem i Vision så har man en inkomstförsäkring. Den kostar inget extra och ingår i medlemsavgiften.

Vad innebär Visions inkomstförsäkring?

– Inkomstförsäkringen syftar på arbetslöshet och är en komplettering till a-kassan. Enkelt uttryckt ska försäkringen tillsammans med ersättningen från a-kassan ge en inkomst upp till 80 procent av den tidigare bruttolönen, förklarar Agnes Rolka, rådgivare på Vision Direkt.

Inkomstförsäkringen ger ersättning i upp till 160 dagar och gäller alla anställningsformer, även vikariat och visstidsanställning.

Finns det några krav för att få ersättning?

– Ja, det finns några förutsättningar som måste vara uppfyllda:

  • Man måste ha varit medlem i Vision de senaste 12 månaderna. Om man har bytt fackförbund tillgodoräknar vi tiden man varit försäkrad i ett annat förbunds inkomstförsäkring (frivillig eller obligatorisk), förutsatt att det inte varit något glapp mellan medlemskapen.
  • Man måste vara med i en a-kassa och uppfylla a-kassans villkor för ersättning.
  • Inkomstförsäkringen gäller lön över a-kassans tak som ligger på 25 025 kr brutto.

Ansökan om ersättning görs genom att kontakta försäkringsbolaget Bliwa. Det kan man göra först när man blivit beviljad a-kasseersättning.

Vad händer om jag säger upp mig själv?

– Visions inkomstförsäkring gäller även vid egen uppsägning, men då utbetalas ersättningen ut efter a-kassans avstängning.

– Jag avråder dock från att säga upp sig utan att prata med oss på Vision Direkt. Ring oss på 0771 44 00 00. Jag rekommenderar också att du tar kontakt med din a-kassa och stämmer av vad som gäller för dig vid egen uppsägning, säger Agnes Rolka.

Läs mer om inkomstförsäkringen på Visions hemsida.

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.