• ”Under våren och sommaren var vi noga med att alla skulle tvätta händerna och använda handsprit hela tiden, men efter sommaren tappade vi nog garden lite”, säger Daniel Mardini.

Coronaviruset

Nu säger fritidsledarna åt unga att gå hem

2 december 2020

I många kommuner har fritidsgårdarna stängts som en följd av de hårdare restriktionerna för att begränsa corona. Varar stängningen länge lär det bli sociala konsekvenser, enligt fritidsledaren Daniel Mardini i Jönköping.

Fritidsgården på Råslätt i Jönköping brukar vara öppen för mellanstadieelever på eftermiddagarna och för tonåringar på kvällarna. Torsdagar har det varit tjejkväll.

Daniel Mardini är fritidsledare och verksamhetsansvarig. På höstlovet insjuknade han och en kollega i covid-19 och gick hem från jobbet. Anställda blev sjuka på ytterligare två fritidsgårdar och den 4 november beslutade kommunen att samtliga nio gårdar skulle stängas för besökare.

Många andra kommuner har gått samma väg i samband med att Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna i regionerna beslutat om skärpta lokala allmänna råd.

Kan inte tvinga någon

– För oss i personalen betyder det att vi jobbar på som vanligt på dagarna – planerar, har möten och fixar. På kvällarna är vi ute och fältar, säger Daniel Mardini.

Det innebär att man idkar uppsökande verksamhet och rör sig där unga hänger. Men några utomhusaktiviteter för och med ungdomarna får fritidsledarna inte hitta på.

– Smittskyddsläkaren har sagt att vi inte under några omständigheter får ha samlingar ute, inte ens grilla. Vi säger åt grabbarna, för det är mest grabbar, att gå hem. Men vi kan inte tvinga dem och några minuter senare hittar vi dem på ett annat ställe, säger Daniel Mardini.

Har ingenstans att vara

Behovet av fritidsgården är mycket större på Råslätt än i Jönköpings villaområden där barnen har eget rum, påpekar han. Råslätt är ett av Jönköpings fyra så kallade prioriterade områden, med 5000 invånare av 60 olika nationaliteter. Många bor trångt i lägenheter och barnen delar rum med sina syskon.

– Fritidsgården är ett forum där de kan umgås med varandra inomhus. Vintertid brukar vi ha 50-70 besökare på kvällarna, säger han.

Behövs kraftig signal

Daniel Mardini tycker att det är dubbelt med stängningen.

– Det är klart att jag egentligen skulle vilja ha öppet men med tanke på corona är det inte värt det. Min arbetskamrat och jag fixade sjukdomen men vi har andra kolleger som är i riskgrupp. Det behövs en kraftig signal till unga, deras föräldrar och hela samhället om att smittspridningen måste tas på allvar, säger han.

Men han ser samtidigt risker om det dröjer länge innan man kan öppna igen.

– Vad gör unga om de är uttråkade och inte har någonstans att vara? Jo, förstör. Måste vi ha stängt i flera månader kommer det att få sociala konsekvenser.


Relaterade artiklar