• Arbetsmiljöverket kräver bland annat att arbetsgivaren gör en riskbedömning av arbetsförhållandena.

Fackligt

Efter fackens larm: Nu hotas Hörby med vite

12 mars 2020

Facket slog larm om kränkningar, men inget hände. Nu riskerar Hörby kommun vite om inte arbetsmiljön blir bättre.

Hörby kommun måste betala 75 000 kronor i vite om inte kommunen åtgärdar bristerna i arbetsmiljön på kommunledningsförvaltningen före den 1 juni. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter sin inspektion.

Det var i februari som Vision, Akademikerförbundet SSR och Saco lämnade in en så kallad 66A-anmälan till Arbetsmiljöverket. Anmälan handlar om att kommunen brustit i sina rutiner när det gäller att hantera kränkningar av medarbetare på kommunledningsförvaltningen.

Läs mer: Det här har hänt i Hörby

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion, som gjordes den 27 februari, ställs nu tydliga krav på kommunen att arbeta med att säkerställa en god arbetsmiljö.

Kräver riskbedömning

Arbetsmiljöverket kräver bland annat att arbetsgivaren gör en riskbedömning av arbetsförhållandena, bland annat om det finns arbetsuppgifter och arbetssituationer som är starkt psykiskt påfrestande och om det finns faktorer som kan ge upphov till kränkande särbehandling.

– Det är tråkigt att det blivit så här. Men Arbetsmiljöverket är supertydliga och det ser vi  som ett kvitto på att det vi har påtalat i anmälan stämmer, säger Sarah Nystedt, ordförande Visions avdelning i Hörby.

Dialog med arbetsgivaren

De fackliga organisationerna har haft en första träff med arbetsgivaren tillsammans med Företagshälsovården.

– Arbetet är i gång och vi ser fram emot att fortsätta den viktiga dialog med arbetsgivaren som nu inletts, där kommunledning och skyddsombud tillsammans tar fram lösningar som säkerställer en god arbetsmiljö för medarbetarna, säger Sarah Nystedt.