• Drygt 150 personer samlades utanför kommunhuset i Hörby i gårkväll för att protestera mot planerade besparingar.

Arbetsmiljö

150 manifesterade mot besparingar i Hörby

25 februari 2020

På måndagskvällen genomfördes en tyst protest mot planerade besparingar utanför kommunhuset i Hörby. Sju fackförbund stod bakom manifestationen med parollen ”allas rätt till en bra arbetsmiljö".

Samtidigt som kommunfullmäktige i Hörby möttes bakom neddragna gardiner, samlades cirka 150 kommuninvånare och kommunanställda för att protestera mot de planerade besparingarna på 2 procent som den politiska majoriteten har lagt på kommunens verksamheter. Bara inom socialförvaltningen ska man spara 25 miljoner.

Fackförbunden Vision, Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Vårdförbundet och Saco stod bakom manifestationen, som samlade mångdubbelt fler deltagare än man räknat med.

– Manifestationen var inte något politiskt ställningstagande utan handlade om att nedskärningarna kommer att påverka arbetsmiljön negativt för alla. Det kommer att skapa stress och frustration hos våra medlemmar för att de inte kan göra ett bra jobb, säger Kajsa Blomberg, Visionsombud och skyddsombud på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Generellt är stämningen dålig mellan politikerna och fackförbunden i Hörby kommun sedan tre stora fackförbund anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket för dålig arbetsmiljö på kommunledningskontoret.

– Den här manifestationen visar att alla fackförbund har ett bra samarbete. Vi agerar som ett, konstaterar Kajsa Blomberg.

Läs mer: Det här har hänt i Hörby