• Under onsdagen meddelade regeringen att karensdagen slopas. Oskar Pettersson, chef för arbetsrättsfrågor på Vision, berättar mer om vad som gäller på jobbet.

Coronaviruset

Coronaviruset: Det gäller på jobbet

11 mars 2020

Hur påverkar spridningen av coronaviruset dig som anställd? Kan du kräva att vara hemma om du känner dig krasslig? Oskar Pettersson, chef för arbetsrättsfrågor på Vision, reder ut frågetecknen.

Artikeln uppdaterad 16 mars 2020.

Risknivån för spridning av coronaviruset har ändrats till mycket hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med förkylningssymptom, även lindriga, att begränsa sociala kontakter både privat och på arbetsplatser.

– Grundregeln är att du som arbetstagare har en skyldighet att arbeta och att du inte har rätt att vara hemma om du inte är sjuk. Är du sjuk längre än en vecka krävs ett sjukintyg och om en läkare anser att det finns risk för smittspridning så kan du få smittbärarpenning från Försäkringskassan, säger Oskar Pettersson, chef med ansvar med arbetsrättsfrågor Vision.

Regeringen meddelade förra veckan att karensdagen* slopas tillfälligt för alla anställda i Sverige. Det innebär att man har rätt till sjukpenning den första dagen som sjuk. Staten går in och täcker kostnaden.

Även kravet på sjukintyg avskaffas tillfälligt. Den som blir sjuk ska kunna vara hemma från jobbet i 14 dagar utan läkarintyg.

Stäm av med chefen

Oskar Pettersson tycker att arbetsgivare ska följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att chefer ska ha en dialog med anställda som känner sig oroliga.

– Tillhör du en riskgrupp och pratar med din chef kan arbetsgivaren låta dig arbeta hemifrån eller vara hemma med full lön. Samtidigt har arbetsgivare rätt att stänga av en medarbetare om det finns en risk för smittspridning, och då får den anställda full lön. Jag tycker att man ska prata med sin arbetsgivare och göra en gemensam bedömning för att förhindra smittspridning, säger Oskar Pettersson.

*Karensdag heter formellt sett karensavdrag.

Frågor och svar

Kan arbetsgivaren tvinga mig att stanna hemma?

Ja, så länge arbetsgivaren också betalar lön för dig som tvingas stanna hemma, kan arbetsgivaren bestämma att du – om du exempelvis varit på resa i smittade zoner – stannar hemma. Arbetsgivaren kan kräva att du utför arbete hemifrån eller arbetsbefria dig under perioden.

Kan jag bli tvingad att komma till jobbet?

Ja. Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet och kan tvinga dig att komma om du inte är sjuk. Men arbetsgivaren måste också följa Folkhälsomyndighetens eller smittskyddsläkares rekommendationer.

Jag är orolig för att smittas, kan jag stanna hemma?

Nej, du kan inte stanna hemma på grund av rädsla för smitta, om du inte kan komma överens med din arbetsgivare om att exempelvis få jobba hemifrån.

Om jag smittas och inte kan arbeta – vem betalar då min lön?

Då har du rätt till sjuklön eller sjukpenning som vanligt. Om man på grund av Corona-smitta inte kan gå till jobbet, men är frisk nog för att arbeta, kan man få smittbärarpenning från Försäkringskassan.

En kollega till mig har varit på resa i en smittad zon, vad kan jag göra om jag inte vill träffa på hen?

Det är arbetsgivaren som bestämmer om du och din kollega har arbetsskyldighet. Ta upp din oro med arbetsgivaren så kan arbetsgivaren eventuellt tvinga din kollega att vara hemma med lön, alternativt utföra arbete hemifrån under en period.

Källa: Vision Direkt

Text: Stina Loman

Har fler frågor? Hör av dig till Vision Direkt som har rådgivning varje vardag klockan 8.00-20.00. Kontaktuppgifter till Vision Direkt hittar du här.