• Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade krispaketet under torsdagsmorgonen. Bilden är dock från ett tidigare tillfälle.

Coronaviruset

Rekordstöd på 15 miljarder till kommuner och regioner

2 april 2020

Ytterligare 15 miljarder kronor skjuts till landets kommuner och regioner på grund av coronakrisen. Det beskedet ger regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är detta det största krispaket som någonsin presenterats för den här sektorn i Sverige.

Det är mycket efterlängtade pengar, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson:

– Det är viktigt med mer resurser och förutsättningar att planera verksamheten. Särskilt inom socialtjänsten och äldreomsorgen där behoven är jättestora på grund av den ökade arbetsbelastningen, säger hon.

20 miljarder totalt

I januari lovade regering och samarbetspartierna fem extra miljarder till kommuner och regioner i vårbudgeten. Utöver dessa pengar föreslås nu kommuner och regioner få ytterligare 15 miljarder i generella statsbidrag.

70 procent ska gå till kommunerna och 30 procent till regionerna.12,5 miljarder är permanenta anslagsökningar som kommer att gå till kommuner och regioner även under de kommande tre åren.

Ökning med 36 miljoner

Enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomiskt-politiske talesperson, innebär det i år en ökning av statsbidraget på cirka 36 miljoner kronor för en genomsnittlig kommun. För de kommande åren beräknas ökningen vara cirka 30 miljoner kronor.