Dubbelbingo i Ludvika
25 oktober 2019
Möjlighet till både arbetstidsförkortning och mer semester. Det blir nu verklighet för Visions medlemmar i Ludvika.
Vision i Ludvika har länge drivit frågan om arbetstidsförkortning med 80-90-100-modellen och möjligheten att byta semesterdagstillägget mot lediga dagar. Svaret från arbetsgivaren har varit blankt nej. Men nu är det tummen upp på båda fronterna.
– Det känns helt fantastiskt. De här är något som ligger våra medlemmar väldigt varmt om hjärtat, säger Ann-Sofie Viklund, Visions ordförande i Ludvika.
2016 reste Vision frågan om en arbetstidsförkortning enligt 80-90-100-modellen. Sedan dess har diskussioner förts med arbetsgivaren, som nu har hoppat på tåget. I mitten av september beslutade personalutskottet att modellen ska införas och omfatta alla anställda som fyllt 62 år.
– Modellen finns på flera arbetsplatser runt om i landet och våra medlemmar har också varit intresserade. Allt fler har det stressigt på jobbet, det här är en bra möjlighet att trappa ner och fortfarande vara kvar i arbetslivet, säger Ann-Sofie Viklund.
Det är inte den enda fackliga framgången i Ludvika denna höst. 2015 lämnade Vision en förhandlingsframställan om möjligheten att växla semesterdagstillägget mot lediga dagar. Då var det nej med motiveringen att kommunen vill ha samma semesterförmåner för alla anställda, men även här har arbetsgivaren svängt även om inga beslut ännu är fattade.
– Det här är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare, rekrytera nya medarbetare och behålla folk genom att ge dem en möjlighet att trappa ner de sista åren före pension, säger kommunalrådet Håge Persson (M).
Tanken är att både arbetstidsförkortningen och semesterväxlingen ska träda i kraft den första januari 2021.
Ordlista
Vad är 80-90-100?
En möjlighet till arbetstidsförkortning som går ut på att man arbetar 80 procent av heltid, behåller 90 procent av lönen och får 100 procent av tjänstepensionen inbetald av arbetsgivaren. I Ludvika ska modellen gälla för dem som fyllt 62 år.
Vad är semesterväxling?
En möjlighet att byta bort semesterdagstillägget som i vanliga fall läggs på lönen mot fler lediga dagar. Tanken i Ludvika är att den som semesterväxlar ska få fem eller sex extra lediga dagar, det exakta upplägget ska utredas.
Relaterade artiklar
Kommunikatör: Jämför din lön med andra i din ålder
Kommunikatörer och informatörer i kommuner når som mest en lön på 43 900 kronor i snitt under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Regionanställda i samma yrke tjänar som mest 46 500 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Planerare och utredare: Jämför din lön med andra i din ålder
Planerare och utredare som jobbar regioner når som mest en genomsnittlig månadslön på 54 000 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. För kommunanställda ligger snittet som mest på 44 500 kronor. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.