Satsning på sociala medier ger nöjda medborgare
9 april 2019
I kommuner som satsar och är framgångsrika på sociala medier är medborgarna mer nöjda med kommunens tjänster och service. Däremot syns ingen skillnad när det gäller medborgarnas upplevelse av inflytande.
Det är några av slutsatserna som Livia Norström, vid Högskolan Väst, presenterar i sin avhandling om kommunernas närvaro på sociala medier och vilka krav det ställer på kommunikatörerna.
– Det stämmer bra med min bild. Vi har inte kommit så långt när det gäller dialogen med medborgarna, däremot uppskattar Flenborna att vi finns på sociala medier och snabbt svarar på frågor, säger Rose-Marie Fältskog, kommunikationsstrateg och ansvarig för sociala medier i Flens kommun.
De digitala kommunikationskanalerna gör att kommunikatörer har fått en ny och mer komplex yrkesroll. De ska inte bara hålla koll på de algoritmer som styr Facebook, Instagram och Twitter, utan också svara på olika typer av frågor och balansera mellan att vara myndighetsutövare och Facebook-kompis.
– Jag har jobbat som kommunikatör sedan 1999, vår roll har förändrats i grunden. Sociala medier ställer helt nya krav, vi måste hela tiden omvärldsbevaka och ha koll på vilka frågor som diskuteras, säger Rose-Marie Fältskog.
Har du något råd till kommuner som vill bli bättre på sociala medier?
– Att våga skapa en verklig dialog med medborgarna. Om man tar tillvara möjligheterna som finns kommer fler personer interagera, men det kommer också vara fler människor som är kritiska. Det gäller att skapa en organisation som kan hantera det.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Jobbar du heltid men har svårt att betala räkningarna? Du är inte ensam
Diakoner och budget- och skuldrådgivare vittnar: "Heltidsarbetande har inte pengar till mat och räkningar." Nu söker sig nya grupper till Svenska kyrkans matutdelning och till kommunerna för att få råd om hur man ska göra för att klara av att betala sina räkningar.