• Medicinska ­sekreteraren Alexandra ­Leoson visar runt på När­hälsans lokaler i Mellerud för ­kolleger från andra vårdcentraler i Dalsland.

  • En härlig middagsbuffé ger energi till nätverket.

  • Det finns mycket att prata om på ett nätverk med medicinska sekreterare. Här syns Ann-Britt Olsson, Barbro Borg och Margareta Andersson.

Utveckling

Nätverkar sig starkare

2 mars 2019

Hur jobbar andra medicinska sekreterare? Och hur har de det? Ett nätverk kan ge svar och vara ett sätt att stärka varandra i yrket. I Dalsland har ett gäng sekreterare startat ett helt nytt.

Närhälsan Mellerud har stängt för dagen och göms nu av vintersvart kväll och tystnad på gatan utanför. Regnet hänger i luften, det är kallt och rått. Perfekt för en mysig hemmakväll.

Men så dyker de upp, i par eller tre om tre, medicinska sekreterare från Västra Götalandsregionens alla övriga Närhälsor i Dalsland: Bengtsfors, Dals-Ed, Bäckefors och Färgelanda. Det är Alexandra Leoson som har tagit initiativ till en nätverksträff och bjudit in sina primärvårdskolleger i landskapet till vårdcentralen i Mellerud efter arbetstid.

– Så kul att det är en sådan uppslutning. Vi blir 16 personer, vilket är fler än hälften av alla inbjudna, och från alla vårdcentraler. Och det fanns flera som gärna ville komma men inte kunde. Men en av dem har redan tagit initiativ till en nästa nätverksträff i Bengtsfors, berättar Alexandra Leoson.

Det var flera år sedan som det fanns ett aktivt nätverk för primärvårdssekreterare i området. Många har slutat sedan dess och flera är nya.

– Vi har hos oss pratat många gånger om att starta ett nytt nätverk. När jag för ett år sedan träffade kolleger i Göteborg som hade nätverksträffar, sa de att de tyckte det var givande att ha koll på hur andra sekreterare arbetar. Sedan dess har tanken mognat fram hos mig själv, utan att jag visste om det fanns något mer intresse här omkring.

Men att döma av gensvaret på Alexandra Leosons inbjudan finns behovet. Trots att nätverksträffen gör deltagarna klokare i sina jobb och därmed borde gynna arbetsgivaren är inte alla säkra på att arbetsgivaren ersätter dem för den här tiden. Det brukar lösa sig, heter det, som om det vore sekundärt. Någon sekreterare som kommit dit har bara jobbat i något år medan ett par andra sedan ”forntiden”. Men förväntningarna på träffen med kollegerna är ungefär desamma: att inspireras av och lära känna varandra.

– Syftet är att berätta hur vi har det, hur vi gör saker på olika sätt och vad vi kan lära av varandra. Det kan vara hur vi hanterar och ansvarar för IT-frågor eller tar oss an nya uppgifter. I Mellerud har vi sekreterare till exempel börjat ta bilder med dermatoskop som förs direkt in i journalerna. Och om inte annat så kan nätverket vara bra för att vi ska få ett ansikte på varandra.

Så här allra första gången ska nätverket mest sondera terrängen, för att se vilka punkter som skulle kunna vara på programmet till eventuellt senare träffar. Och redan efter presentationsrundan runt mötesrummets ovala ­bok­träbord kommer uppslagen. Det
blir diskussioner om olika rutiner bland annat för att skriva diktat ostört, ­arbets­tider, bokningar och patientrådgivning.

Efter färggrann och generös cateringmiddag från lokala fiket mittemot, i vårdcentralens nyrenoverade kök blir det rundvisning på arbetsplatsen, via väntrummet som för en gångs skull inte är knökfullt av naturliga skäl, de ”störda” och de ”ostörda” rummen för sekreterarna, arkivrummet samt receptionen. Kvällens värdinnor berättar om en nylig incident, och öppenheten kontra säkerheten blir så småningom ett nytt samtalsämne.

Varför är det då bra att nätverka? Så här säger Charlotte Hågård, nätverks- och Linkedin-expert med mera.

– Relationer är jätteviktiga i dag, de är ett kapital. Ett yrkesnätverk är ett sätt att förvalta det. Fler borde nätverka och använda kraften att hjälpa varandra som man får av ett nätverk.

Yrkesnätverk ger, enligt Charlotte Hågård, kompetensutveckling, information och tips samt sammanhang att vara en del av.

– Dessutom går 80 procent av alla jobb via kontakter, och kontakter måste du jobba och underhålla hela tiden, inte bara när du söker nytt jobb, säger hon.

Charlotte Hågård tycker att det finns olika sätt att tänka när man bjuder in till en första nätverksträff. 

– Det kan vara bra att ha förberett ett tema, eftersom många blir stressade av att inte veta vad som ska hända. Men man kan också använda första mötet till att diskutera vilka frågor nätverket ska ägna sig åt framöver. Hur man än gör är det alltid bra att ge lite tid till mingel också för att lära känna varandra.

Det är också bra att förbereda sig själv inför en nätverksträff.

– Tänk efter hur du på 30 sekunder kan presentera dig själv och berätta om vad du vill ha ut av mötet. Sätt personliga mål, till exempel ”ikväll ska jag skapa tre nya kontakter”. På mötet, ställ frågor och var intresserad. Var öppen och bjussa på dig själv, för nätverk handlar inte om att rafsa åt sig, utan att dela med sig. Och kom ihåg att efter ett möte fånga upp vad ni sagt. Har du kommit överens med någon om en fika, se till att det blir av.

Nätverksträffen i Mellerud pågår i några timmar, inklusive avslutning med kaffe med hembakt dopp. Dags att åka hem, vilket för några innebär en bilresa på drygt trekvart. Om nätverksträffen var värd den för mörka vardagskvällen långa resan? Dum fråga. I stället hörs ett självklart:

– Vi ses nästa gång i Bengtsfors!

Bli ett nätverksproffs

  • Förbered en personlig presentation på 30 sekunder.
  • Sätt tydliga mål.
  • Häng inte med samma personer under hela träffen.
  • Visa uppskattning om du får tips.
  • Använd ett öppet kroppsspråk.

Källa: Charlotte Hågård, nätverks- och Linkedin-expert med mera.


Relaterade artiklar