Konkurrerar med kläm
2 mars 2019
Den som vill attrahera nya medarbetare får inte ha sämre villkor än grannkommunerna. Så resonerade politikerna i Haninge kommun när man 2015–2018 återinförde lediga klämdagar för personalen. Nu har den nya majoriteten beslutat att förmånen ska bestå.
– Dels är det väldigt populärt, dels har vi svårt att rekrytera i vissa yrkesgrupper. Om vi ska vara med och slåss om de bästa behövs bra anställningsvillkor, säger kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S).
Inför beslutet kartlade man läget i grannkommuner och konstaterade att flera har arbetstidsförkortning i form av klämdagar, vissa även kortare arbetsdagar dag före röd dag. Vanligtvis är förmånen förbehållen administrativ personal, men i Haninge omfattas alla personalgrupper. De som är schemalagda på klämdagar får ta ledigt en annan dag.
– Det är rimligt att man ska få det även om man inte jobbar kontorstid, säger Meeri Wassberg.
Men om den politiska ledningen skulle ändra sig kan förmånen ryka lika snabbt som den återinfördes. Detta eftersom det är en så kallad ensidig arbetsgivarförmån. Alternativet är att teckna ett lokalt kollektivavtal. Det har man nyss gjort i Nacka.
– För oss är det ett sätt att trygga vår flextid och klämdagarna. Om arbetsgivaren vill ändra måste de förhandla med oss, säger Tedros Asmelash, Visions avdelningsordförande.
I det nya avtalet har man, likt Haninge, bestämt att fler yrkesgrupper får klämdagar, samt utökat flexsaldot så att det är möjligt att flexa ut en heldag om det skulle behövas.
– Det underlättar jättemycket, säger biståndshandläggare David Gallego.
– Jag har två barn. När jag behöver göra någonting med dem, till exempel följa med på läkarbesök så kan jag flexa. Jag har också möjlighet att jobba in tiden hemifrån, säger han.
Kvintett av klämdagar
I år rymmer almanackan fem klämdagar, det vill säga en arbetsdag mellan två helgdagar eller mellan helgdag och lördag.
- Fredag 31 maj, dagen efter Kristi himmelfärdsdag.
- Fredag 7 juni, dagen efter nationaldagen.
- Måndag 23 december, dagen innan julafton.
- Fredag 27 december, dagen efter annandagen.
- Måndag 30 december, dagen innan nyårsafton.
Relaterade artiklar
Kommunikatör: Jämför din lön med andra i din ålder
Kommunikatörer och informatörer i kommuner når som mest en lön på 43 900 kronor i snitt under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Regionanställda i samma yrke tjänar som mest 46 500 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Planerare och utredare: Jämför din lön med andra i din ålder
Planerare och utredare som jobbar regioner når som mest en genomsnittlig månadslön på 54 000 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. För kommunanställda ligger snittet som mest på 44 500 kronor. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.