Vill behålla kortvecka
31 maj 2018
Handläggare på socialtjänsten i Järfälla har under ett halvår testat att hinna med jobbet på 30 timmar i veckan. Tanken är att man kan jobba mer effektivt om man får mer tid till återhämtning. Nu är projektet avslutat men de flesta vill ha en fortsättning.
Från början kunde de omkring 30 anställda välja mellan att jobba åtta timmar om dagen fyra dagar i veckan eller sex timmar om dagen i fem dagar. Men fyradagarsveckan fungerade inte optimalt för verksamheterna och från och med mars var det femdagarsvecka som gällde för alla.
– Det fungerade bättre, fler fanns på plats och tillgängligheten blev bättre, säger personalkonsulten Frida Bäckman.
Biståndshandläggaren Line Bryntesson på enheten för funktionshinder hade tänkt jobba fyradagarsvecka under våren för att få längre helger och kunna åka till släkten i Skåne och Småland. Men så blev det alltså inte.
– Det är klart att det blev en besvikelse, men det har inte varit dåligt med sextimmarsdagar. Jag lade om mitt schema så att jag jobbade 8–12 på fredagar och då kunde jag flexa ut när det passade jobbet, säger Line Bryntesson.
Hon tycker att 30-timmarsveckan har fungerat bra när det gäller arbetsbelastningen, trots att hon haft samma arbetsmängd som tidigare.
– Det är klart att det har kört ihop sig under vissa perioder. Men då får man vända sig till chefen för att få hjälp att prioritera.
Vision har gjort en enkät bland anställda som varit med i projektet. Flera påpekar att det varit en turbulent tid under vintern med personalbrist och hög arbetsbelastning, men de flesta är ändå positiva till arbetstidsförkortningen. Ungefär hälften tycker att arbetsbelastningen har ökat men nästan alla vill fortsätta med 30-timmarsveckan.
Projektet avslutades 31 maj. En större utvärdering ska göras efter sommaren.
– Vi är jätteglada att vi har provat och vi har lärt oss mycket. Nu är det upp till politikerna att besluta om fortsättningen, säger Frida Bäckman.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.