Tips för dig som ska söka omställningsstudiestöd
2025-02-19
Vill du skola om dig eller stärka din kompetens? Med omställningsstudiestödet finns möjligheten att studera i ett år och behålla 80 procent av lönen! Vision ger några tips inför den 1 april, då du kan börja söka.
– Omställningsstudiestödet är en möjlighet för dig som befinner dig mitt i arbetslivet att förbättra din ställning på arbetsmarknaden – antingen där du är eller om du vill välja ny riktning. Det kan till exempel handla om att du vill komplettera din socionomutbildning med några specialkurser eller att du har bestämt dig för att skola om dig till tandsköterska, berättar Olof Ambjörn, ombudsman på Vision.
Ska stärka din ställning på arbetsmarknaden
Omställningsstudiestödet ger dig 80 procent av din inkomst upp till 30 255 kronor i cirka ett år (det blir sammanlagt ett studiestöd på 24 180 kronor). Du kan också läsa i lägre studietakt än heltid (44 veckor) och därmed få stödet längre tid. Stödet är till för att stärka individens ställning på arbetsmarknaden, så du kan i princip bara söka för studier i yrken som är efterfrågade på arbetsmarknaden.
– På det sättet kan man säga att omställningsstudiestödet ligger i både individens och samhällets intresse, berättar Olof Ambjörn.
En överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter
Möjligheten till omställningsstudiestöd är en del av den så kallade Trygghetsöverenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter. Om din arbetsplats har ett kollektivavtal kan du ta del av det kompletterande studiestödet, vilket innebär att du kan få mer stöd om du tjänar över taket. Till exempel: om du tjänar 45 000 kronor kan du totalt få 34 791 kronor i studiestöd. Stödet är skattepliktigt.
Arbetsgivaren kan inte neka dig tjänstledighet för studier eller ha synpunkter på vad du ska studera.
Ansökningsperioderna börjar den 1 april och den 1 oktober varje år. Stödet söker du hos CSN och det är bara studier som är CSN-berättigade i övrigt som du kan söka till.
Visions tips
Vad ska du tänka på om du ska ansöka om omställningsstudiestöd? Olof Ambjörn ger 5 tips.
- Kontakta den omställningsorganisation som din arbetsgivare är ansluten till. Där kan du få kostnadsfria karriär- och studierådgivningssamtal innan du söker.
- Be din omställningsorganisation om ett yttrande så fort som möjligt så att den kan skicka in det till CSN. Att ha ett yttrande klart kan snabba på handläggningstiden. Annars kommer CSN att be din omställningsorganisation om ett yttrande i ett senare läge.
- Se till att ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN så nära inpå den 1 april som möjligt. Då har du störst chans att få beviljat stöd, eftersom det är begränsat och ”först till kvarn” gäller. Gå in på CSN:s webbplats dagarna innan och kolla vilken tid som ansökan öppnas.
- Ha en bra dialog med din chef – efter tjänstledigheten kommer du ju ofta tillbaka till arbetsgivaren. Det kan också vara bra att i utvecklings- och medarbetarsamtal ta upp vilken vidareutbildning du vill ha – kanske är det till och med så att arbetsgivaren kan erbjuda dig den inom ramen för din ordinarie kompetensutveckling.
- För en snabb karriärrådgivning: Använd Visions AI-verktyg!
Visions AI-verktyg
Omställningsstudiestöd
Hitta din omställningsorganisation (omstallningsorg.se)
Ansök om omställningsstudiestöd (csn.se)