– Avtalet är ett resultat av komplexa förhandlingar och tar hänsyn till behov i samhällsviktiga välfärdstjänster samt säkerställer individens rätt till vila och återhämtning ytterligare, säger Eva-Lotta Nilsson, förhandlingschef på Vision.
Samhällsviktiga verksamheter som hälso- och sjukvård, omsorg och räddningstjänst ska fungera dygnet runt. Samtidigt har EU-kommissionen varit tydliga med att Sverige behöver följa EU:s arbetstidsdirektiv och säkerställa att medarbetare får 11 timmars dygnsvila. Undantag kan göras i lag eller kollektivavtal under vissa förutsättningar.
– Det är viktigt att flera av välfärdens tjänster ska finnas tillgängliga dygnet runt. Visions medlemmar ska erbjudas rimliga arbetstider och tid för återhämtning och vila; för att hålla ett helt arbetsliv är inte minst det senare mycket viktigt, säger Eva-Lotta Nilsson.
Parterna kom i november 2022 överens om skärpta regler för dygnsvila för 1,2 miljoner anställda i kommuner, regioner och kommunala företag. Reglerna innebär att arbetstagaren har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod. Undantag kan göras vid planerad förläggning och vid oförutsedda händelser vid särskilda skäl. Den sammanlagda arbetstiden vid planerad förläggning av arbete i kombination med jour får högst vara 20 timmar.
De nya överenskommelserna som gäller räddningstjänstpersonal, personliga assistenter och LSS-verksamhet korresponderar i huvudsak med den överenskommelse som träffades i november 2022. Det finns dock några skillnader.
För personliga assistenter, ledsagare och avlösare är det möjligt att under vissa förutsättningar överstiga 20 timmar om det är nödvändigt för att säkerställa omsorgstagarens rättigheter och friheter enligt lag. Beslut om sådan avvikelse kan endast fattas då inga andra rimliga åtgärder står till buds.
För räddningstjänsten gäller en så kallad tilläggsöverenskommelsen med dispensförfarande.
Det innebär att i tillägg till grundöverenskommelsen införs ett dispensförfarande som gäller vissa verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet, som har behov av att förlägga arbete i kombination med jour. Parterna konstaterar att det kan finnas behov av att bevilja dispens från bestämmelsen avseende att den sammanlagda arbetstiden vid planerad förläggning av arbete i kombination med jour får vara högst 20 timmar.
Dispensen innebär att den sammanlagda arbetstiden vid planerad förläggning av arbete i kombination med jour i vissa fall kan överstiga 20 timmar. Den sammanlagda arbetstiden får dock som högst uppgå till 24 timmar.
– Dispensförfarandet behöver vara restriktivt. Dispens ska enbart ges när alla andra möjligheter att bemanna verksamheterna har prövats. Och det står utan tvivel att det inte finns några andra alternativ, säger Eva-Lotta Nilsson.
Det är den högsta ledningen i kommun, region eller kommunalt bolag fattar beslut om att begära en dispens. Bedömningen görs strikt utifrån verksamhetens behov och kan beviljas för som längst ett år i taget.
EU ska ta ställning till överenskommelserna
Parterna anser att de nya överenskommelserna möter allmänhetens behov av samhällsviktiga välfärdstjänster och de krav som EU-kommissionen ställer på att lag och kollektivavtal ger medarbetarna ett tillräckligt starkt skydd.
De nya överenskommelserna kommer att skickas in EU-kommissionen och ingå i den granskning som görs av den grundöverenskommelse om arbetstid som träffades av parterna den 30 november 2022.