Bakom den vinnande uppsatsen står författarna Johanna Sigfridsson och Linnea Vikström som båda studerat Socionomprogrammet vid Umeå universitet. Genom tematisk analys intervjuade de under våren 2022 ett antal medarbetare vid socialtjänsten i en medelstor svensk kommun.
– Resultatet visar att de flesta är överens om att hot och våld på arbetsplatsen inte skulle vara okej i till exempel en mataffär, men att många räknar med att det ingår i jobbet som socialsekreterare. De vi intervjuade förminskade ofta sina upplevelser och avstod från att anmäla om man upplevt en hotfull situation i arbetet. Så ska det inte behöva vara, enas författarna.
Anledningen till att många avstod från att anmäla handlar framför allt om två faktorer: dels att man inte vill att privata uppgifter kommer ut i en polisanmälan, dels att många anser att det inte är lönt att anmäla eftersom det sällan leder till konsekvenser.
– De intervjuade i uppsatsarbetet berättade att de hellre vände sig till kollegor för att få stöd eftersom det saknades uttalad stöd från chefer och ledare, berättar Johanna Sigfridsson.
Saknas rutiner
Att det finns en medvetenhet om att socialarbetare många gånger är ett tufft och utsatt yrke råder det inga tvivel om. Ändå saknas ofta stöd och rutiner för hur hoten ska hanteras.
– I en del situationer fanns det stöd att få först efter att en situation hade uppstått, men det var väldigt få som arbetade förebyggande med frågorna. Många gånger var det också oklart vart man skulle vända sig om man upplevt en hotfull situation, säger Linnea Vikström.
Ämnet hot och våld inom socialtjänsten engagerar Johanna och Linnea eftersom de båda erfarit utsatta situationer under praktik på en socialtjänst inom myndighetsutövning.
– Det fanns en del tidigare forskning ur olika perspektiv men ingen som gick på djupet i kombinationen av medarbetares upplevelser och tillgängligt stöd. Vi ville undersöka varför det av så många anses vara okej att bli utsatt för hot på jobbet som socialsekreterare och hur det kommer sig att det är så normaliserat, menar Linnea och Johanna.
Vill sprida en annan kultur
Kunskaperna från uppsatsskrivningen tar Linnea och Johanna med sig nu när de snart tar examen från socionomprogrammet.
– Jag är mån om att sprida en kultur där det är mer okej att prata med sina kollegor och efterfråga stöd från chefer och ledning. Om man inte pratar om det kan det heller inte bli någon förändring, menar Johanna Sigfridsson.
Stipendiet om 20 000 kronor innebär ett välkommet tillskott.
– Jag är så stolt över mig själv och över oss som lyckats nå ut med vårt budskap. Pengarna är verkligen bara en bonus, det stora för oss är att ha vunnit. Det betyder väldigt mycket, avslutar Linnea Vikström.
Så lyder juryns motivering:
’’Författarna lyfter socialsekreterares upplevelser av hot och våld på arbetsplatsen på ett mycket förtjänstfullt sätt. Detta är ett aktuellt tema för Visions medlemmar som verkar inom socialtjänsten och vi ser ett stort värde i att författarna lyfter vikten av stöd för socialsekreterare som upplevt hot och våld i sina arbeten. Vi ser fram emot att uppmärksamma författarna och denna uppsats som lägger ett stort fokus på arbetsplatser där Visions medlemmar kan arbeta.”
Visions stipendier