Unga utsatta på arbetsplatsen
2022-12-21
Unga är mer stressade och är i större utsträckning utsatta för bland annat hot och våld och sexuella trakasserier på jobbet än äldre. Det visar Visions nya stora arbetsmiljöundersökning där nästan 10 000 medlemmar svarat på en rad olika frågor om arbetsmiljö.
– Arbetsgivare måste ta sitt ansvar och se till att förbättra ungas arbetssituation, säger Björn Cardenas, arbetsmiljöstrateg på Vision.
Oavsett om svaren i undersökningen handlar om sexuella trakasserier, hot och våld, psykisk påfrestning, digital arbetsmiljö, högt i tak etcetera, så är det tydligt att åldersgruppen 20–29 år konsekvent visar upp en sämre upplevelse av arbetsmiljön än de äldre åldersgrupperna.
– Detta utgör inte bara ett allvarligt arbetsmiljöproblem, utan även en kompetensförsörjningsutmaning då välfärden är i stort behov av att attrahera flera medarbetare till sektorn samt se till att de som börjar arbeta stannar kvar, säger Björn Cardenas.
Arbetsgivarna måste förbättra de yngre arbetstagarnas arbetssituation för att lyckas rekrytera nya medarbetare till välfärden.
– Arbetslivsforskning har visat på vikten av en hållbar introduktion. Att vara ny på jobbet innebär ofta en period av osäkerhet, höga krav och en känsla av att vara ensam. När man som ung kommer ut i arbetslivet är det viktigt att ha tid att lära känna kollegorna, ha lagom med arbetsuppgifter och att man har ett nära stöd av en eller flera personer, säger Björn Cardenas.
Mer om ungas utsatthet på arbetsplatsen hittar du i kortrapporten från Visions arbetsmiljöundersökning.
Ny arbetsmiljöundersökning: Unga mest utsatta på jobbet
Kortrapport: Unga mest utsatta på jobbet (pdf)
Visions arbetsmiljöundersökning 2022 (pdf)
Om du upplever problem med din arbetsmiljö:
Du har rätt till en god arbetsmiljö. Om du upplever bekymmer på ditt arbete är det viktigt att söka stöd. Hit kan du vända dig om något känns besvärligt på jobbet.
- Prata med din chef. Arbetsgivaren har skyldighet att förebygga alla risker i arbetsmiljön.
- Vänd dig till ditt skyddsombud.
- Har du någon mentor på jobbet? Prata med hen om din situation. En rutinerad kollegas erfarenheter kan ofta vara ovärderliga.
- Kontakta fackrepresentanter på din arbetsplats för att få stöd och råd.
Detta kan du som chef göra för unga och nya på arbetsplatsen:
- Lägg tid på att se till att unga medarbetare blir trygga i arbetsgruppen och vet vem de kan fråga.
- Gör en plan tillsammans med fackliga representanter och skyddsombud för hur ni på arbetsplatsen får en hållbar introduktion.
- Håll regelbundna avstämningsmöten med nyanställda och unga arbetstagare.
- Använd Suntarbetslivs dialogverktyg Hållbar introduktion – välkomna nya på jobbet.
- Se Suntarbetslivs checklista för tips vid introduktion.
Hållbar introduktion – välkomna nya på jobbet (suntarbetsliv.se)
Tips vid introduktion (pdf)