• Många börjar drömma om sommarsemestern redan nu.

Förmåner

Semester – få koll på dina rättigheter

14 april 2021

Nu är det hög tid att börja planera inför sommarsemestern. Men hur säker kan du vara på att få njuta av sol och sand mellan tårna just de veckor du önskar?

Semester är något många börjar längta efter långt innan de dyrbara veckorna faktiskt infaller. Särskilt i år när vi jobbar under extra högt tryck på grund av corona. Men att man verkligen kommer få vara ledig just den tid som passar en själv är långt ifrån säkert.

Det som styr hur semestern förläggs och beviljas är först och främst semesterlagen, men i Sverige finns även möjlighet att teckna kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare om mer förmånliga villkor än de som finns i lagen. Därför styrs semestern även av det som står i kollektivavtalen, som är olika beroende på i vilken sektor man jobbar.

Olika regler styr semestern

Utöver det finns också lokala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare som kan se olika ut på olika arbetsplatser. Därför är semester ett ganska krångligt område och det svårt att veta exakt vad som gäller för var och en. (Kontakta Vision direkt eller ditt Visionsombud om du till exempel ställs inför skarpa situationer som att arbetsgivaren drar in redan beviljad semester eller kräver att du avbryter din semester.)

Men det finns ändå en del grundläggande fakta som enligt Visions avtalsombudsman Carl Eos är bra att känna till. Här svarar han på några vanliga frågor.

Har jag rätt att få semester flera veckor i rad under sommaren?
– Enligt semesterlagen ska arbetsgivaren eftersträva att bevilja fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Men det finns möjlighet för arbetsgivaren att bevilja kortare semesterperioder. I flera avtal, exempelvis Hök-avtalet som gäller för anställda i kommuner och regioner, får du extra lediga dagar samt ekonomisk kompensation om du tvingas ta ut semester under en kortare period under sommaren.

Kan beviljad semester som jag redan fått ok på dras in?
– Ja, redan beviljad semester kan dras in om arbetsgivaren har goda skäl att göra det. Men arbetsgivaren måste kunna motivera varför du ska komma in och jobba. Det kan till exempel vara att verksamheten påverkas så pass mycket att patienter/brukare riskerar att skadas eller dö om du inte kommer till jobbet. För att det ska vara okej att dra in din semester måste det också vara så att arbetsgivaren inte kunnat förutse situationen. Det kan till exempel handla om att en kollega som skulle ha jobbat dina semesterveckor plötsligt blivit sjuk. Arbetsgivaren måste utöver det först ha ansträngt sig för att lösa situationen på annat sätt.

Kan jag vägra att jobba på semestern?
– Det är inte att rekommendera. Att vägra blankt kan leda till att du anklagas för olovlig frånvaro, vilket kan leda till uppsägning av personliga skäl.

Kan jag tvingas jobba när jag redan gått på semester?
– Ja, arbetsgivaren kan kräva att du kommer in och jobbar när du redan påbörjat din semester. Man kan till och med bli tvungen att resa hem från Mallorca eller stugan i fjällen om verksamheten kräver det. Arbetsgivaren får då stå för extra kostnader som uppstår på grund av det.

Måste jag ha mobilen på semestern?
– Nej, du har ingen skyldighet att vara tillgänglig för arbetsgivaren och svara i telefon eller på mejl under semestern.

Läs mer: Har man rätt att ta ut halva semesterdagar? Experten svarar

Semester, vad gäller för dig?

HÖK-AVTALET (kommuner och ­regioner)
Anställda har 25 semesterdagar tills man fyller 40 år. Därefter utökas antalet till 31 dagar och efter 50 år till 32 dagar. Dessutom får man ett semesterdagstillägg som motsvarar 0,605 procent av lönen. Många kommuner och regioner har tecknat lokala överenskommelser som gör det möjligt att byta tillägget mot fem till sju extra lediga dagar.

VÅRDFÖRETAGARNA (vård, behandling, omsorgsverksamhet, äldreomsorg och företagshälsovård)
Anställda inom vård, behandling, omsorgsverksamhet och äldreomsorg har 25 semesterdagar tills man fyller 40 år. Därefter utökas antalet till 31 dagar och efter 50 år till 32 dagar. Dessutom får man ett semesterdagstillägg som motsvarar 0,6 procent av lönen. Anställda inom företagshälsovård har 25 semesterdagar och ett semesterdagstillägg som motsvarar 0,8 procent av lönen.

FREMIA (hälsa, vård och omsorg)
Anställda har 25 semesterdagar tills man fyller 40 år. Därefter utökas antalet till 31 dagar och efter 50 år till 32 dagar. Dessutom får man också ett semesterdagstillägg som motsvarar 0,8 procent av lönen.

ARBETSGIVARALLIANSEN ­(utbildning, folkhögskola, vård och omsorg samt trossamfund och ekumeniska organisationer)
Anställda har 25 semesterdagar tills man fyller 40 år. Därefter utökas antalet till 31 dagar och efter 50 år till 32 dagar. Dessutom får man också ett semesterdagstillägg som motsvarar 0,8 procent av lönen.

FASTIGO (fastighetsbranschen)
Anställda har 25 semesterdagar tills man fyller 40 år. Därefter utökas antalet till 31 dagar och efter 50 år till 32 dagar. Dessutom får man ett semesterdagstillägg som motsvarar 0,8 procent av lönen.

SVENSKA KYRKAN
Anställda har 27 semesterdagar tills man fyller 40 år. Därefter utökas antalet till 31 dagar och efter 50 år till 32 dagar. Dessutom får man ett semesterdagstillägg som motsvarar 0,8 procent av lönen.