• Omställningsstödet, som egentligen heter omställningsstudiestöd, är ett bidrag från staten för den som vill byta bana mitt i livet.

Arbetsmarknad

Omställningsstöd från CSN – få betalt för att studera

19 september 2024

Vad är omställningsstöd? Du kan få omställningsstöd från CSN för att byta karriär. Studiebidraget är på max 22 680 kronor i månaden. Men du har faktiskt möjlighet att få ännu mer pengar. Här reder vi ut hur.

Det finns ett studiestöd för dig som vill byta bana i arbetslivet. Det heter egentligen omställningsstudiestöd, men kallas ofta omställningsstöd eftersom det är lite enklare att säga.

Här besvarar vi, med hjälp av en expert på Centrala studiestödsnämnden, CSN, några vanliga frågor om omställningsstudiestödet.

Hur gammal ska man vara för att få omställningsstöd från CSN?

Det nya omställningsstudie­stödet från CSN, ofta kallat omställningsstödet, kan du få från det år du fyller 27 år till det år du fyller 62. För att bli aktuell för stödet ska du också ha arbetat i minst åtta år av de senaste 14 åren.

Tanken är att det ska bli lättare att skola om sig eller vidareutbilda sig genom hela yrkeslivet. Du kan plugga på universitet, komvux, folkhögskola eller yrkeshögskola, men bara i Sverige.

Hur länge får jag studera med omställningsstöd från CSN?

Studiestödet går att få för 44 veckors studier, alltså heltid under ett år eller till exempel halvtid under två år. För dig som är kommun- eller regionanställd ger kollektivavtalet dig möjlighet att få förlängt studiestöd efter den perioden, i upp till fyra terminer, om du studerar något som ”stärker sektorn”.

Alt-textMan måste studera något som förbättrar ens möjligheter på arbetsmarknaden.

Hur mycket pengar får jag när jag pluggar med omställningsstöd från CSN?

Hur mycket du kan få beror på din tidigare inkomst. Som mest kan du få 22 680 kronor i studiebidrag per månad från staten (2024 års nivå). Det motsvarar 80 procent av en lön på 28 350 kronor. Det finns också möjlighet att låna upp till 14 730 kronor per månad från CSN.

Kan jag få ännu mer pengar?

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan få ett kompletterande studiebidrag för att täcka inkomstbortfallet vid högre löner. Det är en del av de omställningsavtal som fack och arbetsgivare har kommit överens av.

I kommuner och regioner gör det kompletterande studiebidraget att du får ut 80 procent av lönen på löner upp till 34 925 (2024 års nivå) kronor i månaden.

Dessutom får du 65 procent på allt du tjänar upp till 76 200 kronor (2024 års nivå). Den totala summan av bidrag och lån får aldrig bli högre än den inkomst du hade innan studierna.

Vilka utbildningar kan jag läsa med omställningsstöd?

Den utbildning du väljer ska inte vara mer än 80 veckor lång (men är du över 40 år finns ingen sån begränsning) och den ska ”stärka din ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov”.

I slutändan är det CSN som bestämmer om utbildningen uppfyller kravet. Jobbar du på en arbetsplats som genom sitt kollektivavtal är knuten till en registrerad omställningsorganisation ska du kontakta den för hjälp med bedömning.

Har din arbetsplats inte kollektivavtal ska du vända dig till den nya statliga "Offentliga omställningsorganisationen" som ligger under Kammarkollegiet.

När kan jag söka omställningsstöd?

Det finns två ansökningsomgångar för varje år. Från och med den 1 april kan du ansöka om stöd för en utbildning som börjar mellan 1 juli och 31 december samma år. Från och med den 1 oktober kan du söka bidrag och lån för utbildningar som startar mellan den 1 januari och den 30 juni året efter.

Tänk på detta när du skriver ansökan om omställningsstöd som skickas till CSN

 

  1. TA HJÄLP. Om du har kollektivavtal på jobbet så finns en omställningsorganisation som kan ge råd om din ansökan. De kan även skriva ett yttrande till CSN som sedan är vägledande i CSN:s bedömning.
  2. KOLLA VILLKOREN. Kolla så att du uppfyller villkoren för stöd. Du ska vara mellan 27 och 62 år, ha jobbat åtta år av de senaste 14 åren och 12 månader de senaste 24 månaderna.
  3. CHECKA ARBETSMARKNADEN. För att få pengar behöver utbildningen stärka din ställning på arbetsmarknaden och leda till att du får jobb.

Källa: CSN.

→ Karriärcoachens bästa råd för dig som vill ha ett nytt jobb
→ Från truckförare till medicinsk sekreterare – Sofia fick halva utbildningen gratis
→ Sade upp sig – nu är Gotlandsgården Åsas arbetsplats