• Jenny Ludvigson och Linn Bordi tror båda att subventionerad friskvård bidrar till att personalen återhämtar sig och håller längre.

Friskvård

Församlingen i Svenska kyrkan som får både tid och maxpeng till friskvård

15 maj 2025

Nästan alla församlingar och pastorat ger sina anställda friskvårdsbidrag men bara sex procent ger maximala 5­000 kronor. Kafjärdens församling i Eskilstuna ger både maxbelopp och friskvårdstimme.

Förvaltningsutvecklaren Linn Bordi klättrar och gymmar. Kyrkoherden Jenny Ludvigson går på cirkelträning.

De jobbar i Kafjärdens församling i Eskilstuna, en liten församling med 15 anställda och en av få som ger 5 ­000 kronor i friskvårdsbidrag.

– Det känns bra att arbetsgivaren är mån om personalen. Jag tror absolut att det bidrar till att man håller sig frisk, säger Linn Bordi.


Länk till Tidningen Visions hela granskning om friskvård:

→ Karta: De har 5 ­000 i friskvårdsbidrag – och de får noll
→ Forskare: 5 skäl till att vi låter friskvårdbidraget brinna inne
→ Här får de både friskvårdstid och maxpeng
→ Friskvårdsbidrag tappar muskler – ”Höj – minst 20 procent”


Jenny Ludvigson tillägger:

– Det är hög arbetsbelastning i Svenska kyrkan men det är inte arbetsbelastningen i sig som gör att folk bränner ut sig, utan bristen på återhämtning. Vi vill ge medarbetarna förutsättningar att hålla länge.

Små församlingar mest generösa

Nästan alla arbetsgivare i Svenska kyrkan, 98 procent, ger något – 1­ 000 kronor eller mer – för att medarbetarna ska ta hand om sin fysiska och psykiska hälsa. Medianbeloppet är 2 ­­500 kronor.

Det framgår av Tidningen Visions kartläggning av friskvårdsbidragen i Svenska kyrkan, kommuner, regioner och ett antal bolag inom välfärden. 308 av de 582 församlingar och pastorat som fick enkäten svarade (53 procent).

Kartläggningen visar att små församlingar i Svenska kyrkan och kommunala bolag är mer generösa än kommuner och regioner.

Svårt hitta tiden

Kafjärdens församling ger inte bara maxbeloppet i friskvårdspeng. Personalen får även träna en timme i veckan på arbetstid. Det tror Linn Bordi är värdefullt för många:

– Beroende på hur ens livssituation ser ut kan det vara svårt att hitta tiden att träna. Jag brukar åka tidigare för att hinna till gymmet innan jag ska hämta barnen, kanske inte varje vecka men varannan.

Jenny Ludvigson brukar påminna sina medarbetare om att de ska utnyttja sina friskvårdsförmåner.

– Sedan används de lite olika beroende på person och behov. En vaktmästare som går 10 000 steg under en arbetsdag kanske hellre bowlar eller får massage än går på cirkelträning.

Känns jättefint

Linn Bordi är Visionombud och vice ordförande i Strängnäs stiftsavdelning. Hennes bild är att det är mindre vanligt med både peng och tid i församlingarna.

– I min tidigare församling fick vi 3 ­000 kronor men ingen friskvårdstimme. Att vi har både maxbelopp och tid här känns jättefint.

kyrka.jpg


Relaterade artiklar