Så mycket ökar din lön 2025: Nytt avtal för kommuner och regioner klart
7 april 2025
Nu är löneavtalet för cirka 120 000 medlemmar i Vision som jobbar i kommuner, regioner och vissa kommunala bolag klart. Avtalet ger i snitt 6,4 procents löneökning på två år. En annan nyhet är att äldre ges möjlighet att gå ner i arbetstid med full tjänstepension.
Nu har Vision och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona kommit överens om ett löneavtal som ska gälla till 2027. Avtalet innebär att lönerna i snitt ska öka med 6,4 procent under två år – 3,4 procent under 2025 och 3,0 under 2026.
→ Kommer jag få 3,4 procent mer i lön nu?
Det innebär att det även under denna avtalsperiod finns en angiven siffra för den totala löneökningstakten.
– Jag är glad att vi i dessa oroliga ekonomiska tider har fått ett avtal som säkrar löneökningarna för våra medlemmar, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.
Avtalet "hedrar märket"
Även Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, är nöjd med löneökningstakten.
– Genom detta hedrar vi industrins märke och det är ett styrkebesked för den svenska modellen, som under de flesta gångna åren gett reallöneökningar för våra medarbetare i kommuner och regioner, säger han.
Men för cheferna finns däremot ingen fastställd nivå för löneökningstakten. Läs nedan om varför man gjort så.
→ Så mycket ökar chefernas löner (länk till Chefen i fokus)
Tidkonton på frammarsch
Utöver det står det klart att individuella tidkonton ska utredas av facken och arbetsgivarna. Det som ska undersökas är hur tidkonton, som är tänkta att ge individens större möjlighet att styra över sin egen tid och ökad flexibilitet, ska utformas.
→ Här blev siffran i avtalet ett lyft
– Jag önskar att vi kommit längre i denna fråga. Jag hade hoppats att vi skulle fått gehör för tidkonton, men resultatet blev att detta ska ses över och blir en fråga i nästa avtalsrörelse, säger Eva-Lotta Nilsson.
Arbetstidskonton är något som finns på andra ställen där Vision har avtal, men det är inte samma sak som tidkonton.
Över 64? Du får fyra dagarsvecka!
En annan nyhet i avtalet är att anställda från och med 64 års ålder ska ges möjlighet att, efter överenskommelse med arbetsgivaren, gå ner i tid och jobba fyradagarsvecka, samtidigt som man får 100 procents avsättning till tjänstepensionen*.
–Det här kommer nu att bli en möjlighet i alla kommuner och regioner, säger Eva-Lotta Nilsson.
Ulf Olsson kommenterar skrivningen i avtalet gällande 64-åringarnas möjligheter att gå ner i arbetstid så här:
– Det är en generös förändring som genomförts för att behålla erfarna medarbetare. Vi vill ge dem ett gott ekonomiskt incitament för att kunna jobba kvar med lägre tjänstgöringsgrad istället för att lämna arbetslivet och samtidigt få en bra avsättning till tjänstepensionen. Jag ser äldre medarbetare som en stor resurs i vår sektor.Ulf Olsson, ordförande, förhandlingsdelegationen, SKR.
→ Lön för dig inom kommun och region
Det tidigare avtalet löpte ut den 31 mars och har förlängts fram till idag då det nya avtalet träder i kraft.
Frågan är när Visions medlemmar kan förvänta sig att den nya lönen sitter på kontot?
Då kommer nya lönen
– Så fort som möjligt. Det beror ju på hur långt man kommit i de lokala processerna. Men till midsommar borde alla ha fått sin nya lön, säger Eva-Lotta Nilsson.
*I en del kommuner och regioner finns idag en variant av detta som kallas 80-90-100 (jobba 80 procent, få 90 procent av lönen och 100 procent avsättning till pensionen) men det som nu skrivits in i det centrala avtalet är inte samma sak.
Snabbfakta om det nya avtalet i kommuner, regioner och vissa kommunala bolag
- Avtalet ger en löneökningstakt på 6,4 procent under de kommande två åren. 3,4 under 2025 och 3,0 under 2026.
- Avtalet innehåller inga individgarantier. Löneökningstakten gäller Visions medlemmar som grupp.
- För chefer finns ingen angiven löneökningstakt.
- Tidkonton ska utredas.
- Anställda får från året man fyller 64 år möjlighet att jobba 80 procent med full tjänstepensionsersättning från arbetsgivaren (jobba 80 procent, få 80 procents lön och 100 procents tjänstepensionsersättning).
- Ersättningen till deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas.
- OB-ersättningen höjs i nivå med märket och förbättras så att man får rätt till OB-ersättning under fler timmar.
- Dessutom får den som arbetar natt mot lördag, söndag och helgdag från och med 1 april 2026 en extra höjning av OB-ersättningen.
- För den som har hel graviditetspenning och blir uppsagd på grund av arbetsbrist börjar uppsägningstiden löpa efter att föräldraledigheten tagit slut.