Får jag ta reda på vad kolleger tjänar?
22 maj 2025
Vad kolleger tjänar kan vara en känslig fråga, men uppgifterna kan vara viktiga att känna till för dig när du vill avgöra om du ligger rätt lönemässigt, säger Frida Rehn, rådgivare på Vision Direkt.
Har jag rätt att få veta vad mina kolleger tjänar?
– Ja, jobbar du hos en offentlig arbetsgivare, som kommun, region eller kommunala bolag, har du rätt att begära ut lönestatistik. De uppgifterna är offentliga, men vissa delar, som till exempel namn och personnummer kan tas bort på grund av skyddet för personuppgifter.
– Och även om Svenska kyrkan inte delar med sig av individuella löner publicerar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, lönestatistik på sin hemsida.
→ Lönestatistik för dig inom kommun och region
Vad finns det för fördelar med att ta reda på kollegers löner?
– Den stora fördelen är att du själv kan jämföra och se om du har en rimlig lön. Om du ligger på 30 000 kronor, och en kollega ligger på 37 000 kan det vara bra att förstå varför det skiljer sig så mycket. Då kan man ha en diskussion med sin chef.
Finns det några nackdelar då?
– Ja, det skulle vara att det kan skapa en oro och en känsla av orättvisa. Det krävs mycket av en arbetsgivare i offentliga sektorn när det gäller att ha bra dialog med sina medarbetare om löner, för att se till ingen känner sig orättvist behandlad.
– Men i det stora hela finns det mer fördelar än nackdelar för medarbetare att känna till sina kollegers löner.
Ska jag jämföra mig med specifika medarbetare när jag diskuterar lön med min chef?
– Det kan du göra, om du kan motivera varför du jämför dig med den personen. Du ska enbart fokusera på din egen prestation, och det ska chefen också göra.
– Det kan finnas historiska orsaker till medarbetarens högre lön, att den kanske anställdes i ett läge då brist på sökanden gjorde att lönen sattes högre.
→ Fler frågor och svar som rör ditt arbetsliv hittar du här!