Här får de både friskvårdstid och maxpeng
14 maj 2025
Få – väldigt få – av Sveriges arbetsgivare erbjuder både maxbidraget för friskvård och en friskvårdstimme. Men här är en av arbetsplatserna som toppar friskvårdsligan.
Bara tre procent av arbetsgivarna i kommuner, regioner och Svenska kyrkan erbjuder maxbeloppet för ett friskvårdsbidrag på 5 000 kronor.
Ännu färre erbjuder både högsta beloppet och friskvårdstimme, knappt två procent. Men det är på sådan arbetsplats Janne Eriksson jobbar.
– Jag tar timmen till promenader eller trädgårdsarbete. Tidigare
gick jag till gymmet, men den vanan föll i glömska under pandemin. Bidraget använder jag till bowling, säger han.
Läs fler artiklar i granskningen:
→ Karta: De har 5000 i friskvårdsbidrag – och de får noll
→ Forskare: 5 skäl till att vi låter friskvårdbidraget brinna inne
→ Friskvårdsbidrag tappar muskler: ”Höj – minst 20 procent”
Fram till 2024 hade olika arbetsplatser inom Region Stockholm olika nivåer på friskvårdsbidraget. Men i dag har arbetsgivaren infört samma summa på alla arbetsplatser.
Zilla Jonsson. Foto: Jann Lipka– Region Stockholm är en stor organisation och tidigare bestämdes nivån på friskvårdsbidraget lokalt. I samband med att vi 2023 skulle börja fasa ut hyrpersonal fattade vi ett inriktningsbeslut att alla nämnder och bolag skulle höja nivån på friskvårdsbidraget till 5 000 kronor, säger HR-direktör Zilla Jonsson.
Fortfarande kan dock friskvårdserbjudandet se lite olika ut, eftersom somliga inte har friskvårdstimme.
– Vi har som mål att i allt högre grad agera som en arbetsgivare och därför tycker vi att alla ska ha lika villkor. Nu har vi fått ett budgetuppdrag att se över förmåner och vad det kommer innebära för friskvården eller andra förmåner vet vi inte just nu, säger Zilla Jonsson.
”Jävligt roligt att bowla”
Janne Eriksson, som jobbar på serviceförvaltningen och sitter i Vision Region Stockholms styrelse, har både friskvårdspeng och friskvårdstid. Han började bowla för runt 20 år sen, och efter ett långt uppehåll, tränar han återigen med ett lag.
Janne Eriksson gillar att överträffa sig själv varje gång han bowlar.
– Jag spelar med Husligan och tycker det är jävligt roligt att bowla. Det är mer fysiskt än vad många tror. Efter en match på en timme är man svettig, så det är inte en glidaruntsport som många verkar tro. Jag gillar också att man ska försöka överträffa sig själv varje gång.
”Hade inte kostat på mig annars”
Janne Erikssons friskvårdsbidrag täcker kostnaden för både träning
och seriespel. Är man stammis, som han är, kan man träna för 40 kronor per gång. Så bidraget räcker och blir över.
Marita Lönnroth har ett tydligt mål med sin friskvård.
Det gör det inte för Marita Lönnroth, ordförande för Visions sektion på trafikförvaltningen. Där har medarbetarna inte friskvårdstimmen, men utan bidraget på 5 000 kronor hade hon inte kunnat simma där hon vill.
– Bidraget är viktigt för mig. Jag hade inte kostat på mig den stora summan annars, säger hon.
För Marita Lönnroth är simningen inte bara avslappning, utan ett sätt att stärka kroppen för att återigen kunna träna det hon verkligen älskar.
– Jag red tidigare, men min kropp sa ifrån. Så simning är ett bra sätt att röra hela kroppen. Det är en stor sorg att inte kunna rida mer. Målet med simningen är att få kroppen att må bättre så jag kan rida igen, berättar hon.
Så gjordes undersökningen om friskvård
Tidningen Vision skickade enkäten om friskvård i februari 2025 till 964 arbetsgivare, varav 606 har svarat. Det innebär en svarsfrekvens på 63 procent.