Udda jobb: Philip, 29, fick välja titel och sätta sin egen lön
25 mars 2025
Bestäm din egen titel och lön. Så stod det i Skellefteås annons. 500 sökte och ville bli allt från stadsfilosof till soffpotatis. Philip Bärring landade jobbet som demokratiutvecklare.
Vilken galen rekrytering. Så tänkte 29-åriga forskningsassistenten och kulturantropologen Philip Bärring när han fick syn på Skellefteås jobbannons med rubriken ”Ett jobb utan gränser”.
– Jag skulle själv föreslå titel, arbetsuppgifter och lön. Jag hade inget att förlora och skrev ihop en ansökan på 20 minuter. Sedan glömde jag bort det hela, säger Philip Bärring.
Fyra månader senare ringde en rekryterare från Skellefteå kommun.
– Jag totalgarvade! Men det var självklart att tacka ja till en intervju. Jag såg det som en fantastisk möjlighet, säger han.
Philip Bärring började som demokratiutvecklare två dagar innan Skellefteåföretaget Northvolts enorma konkurs. ”Det är inget annat än en tragedi”, säger han.
Kreativa förslag på titlar
534 personer hade liksom Philip Bärring nappat på annonsen. De flesta gjorde sitt yttersta för att sticka ut. Några exempel: klimakteriepedagog, nattis-koordinator, utbildare inom ekopsykologi, data wizard och inkluderingsstrateg.
Men sedan var det slut på den totala gränslösheten. Skellefteå kommun valde att anställa Philip Bärring, med titeln demokratiutvecklare. Hans löneanspråk var också ytterst normalt: 35 000 till 45 000 kronor i månaden. Det landade i mitten – på 40 000 kronor.
Varför drog du inte till med en högre lön?
– Jag är jättenöjd med den lönen. Det här är en gyllene chans för mig att få arbeta något jag brinner för, nämligen en särskild demokratisk metod som heter medborgarråd och som jag gärna vill sprida, säger Philip Bärring.
→ Jämför: Så hög är lönen i 45 yrken
Vill attrahera nya
Joakim Lundin, personalchef (Foto: Patrick Degerman)
Skellefteås personalchef Joakim Lundin säger att den tokiga jobbannonsen är ett sätt för Skellefteå att göra PR och attrahera presumtiva medarbetare. Han skrattar lite åt vissa av ansökningarna.
– Någon ville bli soffpotatis. Det var den som föreslog absolut högst lön – flera miljoner.
Känns det inte som en antiklimax att anställa en helt vanlig demokratiutvecklare?
–Nej, för demokrati är inte tråkigt. Det ligger verkligen i tiden och är extra viktigt i den värld vi lever i. Jag blir som varm i hela hjärtat av att kunna stärka demokratin, säger Joakim Lundin.
Northvolts konkurs påverkar
Philip Bärring flyttade från Stockholm och började på sin provanställning den 10 mars. Två dagar senare gick elbilsbatteritillverkaren Northvolt, som ligger i Skellefteå, i konkurs.
Hur hårt konkursen – som kallas den största i modern svensk historia – kommer att slå mot Skellefteå kommun och behovet av personal har personalchefen Joakim Lundin svårt att sia om.
Tar inget annat företag över fabriken finns risken att flera tusen invånare lämnar kommunen och då behövs inte lika mycket kommunal service.
– Det känns naturligtvis jättetråkigt! Batterifabriken med alla dess medarbetare från många olika länder har verkligen bidragit positivt till hela Skellefteås utveckling. Jag håller tummarna för att konkursförvaltaren ska hitta nya ägare, säger Joakim Lundin.
Samtidigt har kommunen sett en chans att rekrytera uppsagda Northvolt-anställda till bristyrken. Just nu har ett 50-tal anställts på språk- och introduktionsanställningar, där de lär sig svenska parallellt med att de lärs upp inom vård- och omsorgsyrken.
534 ansökte – här är några av titlarna
- Stadsdiplomat (bygga goda relationer gentemot privata/offentliga aktörer i syfte att bygga upp Skellefteås rykte).
- Stadsfilosof
- Må-bra-spridare
- Koordinator för skolresursplattform
- Framtidskatalysator
- Inkluderingsstrateg
- Senior utredare inom företagsetablering och hållbarhet
- Verklighetsförankrare
- Designer av offentliga rum
- Förvaltningsövergripande effektiviseringsninja
- Samordnare för lokal och resilient matförsörjning.
- Chief Happiness Architect (CHA) - Lyckoarkitekt för kommunal Trivsel
- Industrisymbiosstrateg
- Mellanrumsdirektör. Eng. Director of Gaps
- Framtidsutvecklare (inom utbildning och kultur)
- Koordinator, transformator, "Goa gubben i hörnet" (Min titel har absolut ingen betydelse egentligen, det är vad jag fyller vardagen med som är viktigt)
- Klimakteriepedagog
- Nattis-koordinator
- Positiv alltiallo-konsult
- Kommunens utbildare inom ekopsykologi
- Data wizard
- Min önskade titel är socionom
- Faktaspridare
- Realism-konsult
- Kompetensattraherare
- Debyråkratiseringskoordinator
- Barncentrerad stadsutvecklare
- Jag önskar titeln: Administratör.
- Digital mötessamordnare
- Välfärdsdesigner
- Påskpyntare
- Tillitsambassadör/Trust enabler
- AI-Chef
(Källa: Tidningen Norran)