De pendlar till halva priset
4 april 2025
Bara drygt var tionde arbetsplats erbjuder sina anställda subventionerad kollektivtrafik. Bland de lyckliga få finns medarbetarna på Stockholmshem, som får halva sitt månadskort på SL betald av arbetsgivaren.
– Utan förmånen hade jag inte köpt ett SL-kort. Men nu när jag har det så skapar det en oerhörd frihet, säger Magnus Ljungkvist, som arbetar som chefsförhandlare på Stockholmshem.
Tidningen Vision har undersökt vilka förmåner som arbetsgivare i kommuner, regioner, bolag och Svenska kyrkan erbjuder sina anställda.
12,5 procent, erbjuder subventionerad lokaltrafik, och tar därmed en del av kostnaden för medarbetarnas resande.
Så många får pendling pröjsad
- 12,5 procent av arbetsgivarna ger någon slags rabatt på resor med kollektivtrafiken. I många fall rör det sig om en mindre subvention.
- Två av de mer generösa arbetsgivarna är:
Renova: Halva årskortet motsvarande kostnaden för zon A Göteborg.
Svensk luftambulans: 50 procent rabatt på årskort med Värmlandstrafik.
Men medan de allra flesta tar en mindre del av notan bjuder Stockholmshem sina anställda på halva kostnaden för ett månadskort på Storstockholms lokaltrafik, SL.
Därmed sparar varje medarbetare som utnyttjar förmånen 530 kronor varje månad.
→ Banar väg för vintercyklister
”Bra personalpolitik”
Att åka kollektivt till jobbet tar fyra gånger längre tid för Magnus Ljungkvist än att ta bilen. Han medger att han därför oftast väljer bilen för att ta sig till jobbet. Men den subventionerade kostnaden för ett SL-kort gör det lättare att välja kollektivtrafiken, även till jobbet.
– Jag tycker det är en himla fin förmån. Jag tjänar bra, men förmånen gör smärtan över att få längre restid mycket mindre. Det är också väldigt bra personalpolitik för att den är inriktad på miljövänlighet, säger Magnus Ljungkvist.
Johan Sandström, ordförande för Vision på Stockholmshem.
På Stockholmshem finns även SL-kort att låna för den som behöver åka ut på ett jobb. Och snart inför arbetsplatsen också cykelförmån med bruttolöneavdrag, vilket innebär att anställda byter en del av sin kontanta bruttolön mot en förmån vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande.
Johan Sandström, ordförande för Vision på Stockholmshem, säger att förmåner påverkar medarbetarna positivt.
– Min uppfattning är att våra förmåner är väldigt uppskattade av medlemmarna, säger han.
Vision:”viktigt miljöarbete”
Vision står bakom kampanjen Pendlaruppropet, som bland annat har som mål att det ska bli billigare att åka kollektivt än att köra bil.
Hanna Sjölund, strateg med ansvar för klimat på Vision, påpekar att utvecklingen går åt fel håll, eftersom priset på bensin har gått ner medan kostnaden för kollektivtrafik har gått upp.
– Bland Visions klimatombud ser många hur kollektivt resande är en del i det viktiga miljöarbetet på en arbetsplats, både i tjänsten och hur man tar sig till jobbet. Vi har också sett att arbetsgivare som subventionerar resor kan få fler som bor längre bort att söka tjänster, säger hon.
Pendlaruppropet samlade in 2 100 underskrifter och dessa ska lämnas över i vår då Visions ordförande Veronica Magnusson träffar infrastrukturminister Andreas Carlson för att diskutera hållbart resande.