• Eddy Sveistrup kommer inte längre utföra kopplingar, service och underhåll av Teslas laddstationer.

Fackligt

Vision stöttar IF Metalls strejk– stoppar installation av Teslas laddstation

18 oktober 2024

I Göteborg blir det inga fler laddstationer för Tesla så länge IF Metall strejkar mot biltillverkaren. Det står klart efter att Visions medlemmar nu lägger ner arbetet i sympati med IF Metalls kamp för att få Tesla att införa kollektivavtal.

Teslas nya laddstation i Göteborg, som skulle installeras i slutet av oktober, kommer inte bli av. Visions medlemmar på Göteborg energi kommer inte utföra det planerade arbetet så länge biltillverkaren är i konflikt med IF Metall.

Visions blockad mot Tesla

Visions sympatiåtgärder i konflikten mellan IF Metall och Tesla trädde i kraft 10 oktober klockan 01.00. De yrkesgrupper som ingår i blockaden är tekniker, beredare, montörer och projektörer som ingår i Sobonas avtal för BÖK Energi. Sympatiåtgärderna omfattar arbete med projektering, beredning, nyanslutningar, nätutbyggnad, service, underhåll och reparationer.

– Sympatiåtgärden har satt stopp för inkopplingen av laddstationen. Jag tycker det är bra att vi deltar i IF Metalls kamp. Vi vill värna om kollektivavtal och följa den svenska modellen, säger Eddy Sveistrup, distributionselektriker på Göteborg energi.

Han är en av de runt 40 Visionsmedlemmar som inte kommer att arbeta med Teslas laddstationer så länge som konflikten pågår. För just Eddy Sveistrup innebär det att han inte kommer utföra kopplingar, service och underhåll av laddstationerna.

→ Vision varslar om sympatiåtgärder i strejk mot Tesla

Flera fackförbund stöttar IF Metalls strejk

Sedan Visions sympatiåtgärd mot Tesla trädde i kraft den 10 oktober deltar ett tiotal fackförbund med olika insatser i konflikten. 

– Jag tror att vår blockad kommer få effekt, eftersom det nu är många fackföreningar som deltar med aktioner och blockader och de flesta elbolag har kollektivavtal och följer den svenska modellen. Det blir svårt för Tesla att få ansluta sina nya laddanläggningar, säger Eddy Sveistrup. 

→ Vision stöttar kamp för kollektivavtal på Tesla

Göteborg energi: ”Respekterar blockaden”

Blockaden innebär att Göteborg energi inte kommer kunna slutföra sitt arbete för Tesla. Men förhandlingschefen Per Carlsson säger att de kommer respektera Visions sympatiåtgärd.

– Vi har åtaganden mot Tesla som vi normalt ska leva upp till, men i det här fallet kommer vi inte att fullfölja det. Vi respekterar blockaden som Vision har infört och utför inte arbete kopplat till Tesla just nu, säger Per Carlsson, förhandlingschef på Göteborg energi.

Tidningen Vision har sökt Tesla TM Sweden AB för en kommentar.