• Nu ska Vision jobba för att göra det enklare att distansarbeta, det har kongressen beslutat.

Fackligt

Beslut: Vision ska driva på för mer distansarbete

5 oktober 2024

Vision ska verka för att främja distansarbete i avtalsförhandlingarna. Dessutom ska förbundet jobba för att påverka lagarna så att det blir mindre krångligt att jobba på distans. Det har Visions kongress nu beslutat.

Vision ska främja distansarbete i kollektivavtalsförhandlingarna och i  påverkansarbetet. Samt jobba för att få till stånd förändringar i lagen för att underlätta för den som jobbar på distans. Det har Visions kongress där cirka 300 ombud deltar just klubbat, genom att ge bifall åt en motion som handlar om det.

"Kan ändra synen på vad arbete är"

Xerxes Fallah, ordförande i Haningeavdelningen, är en av dem som skrivit motionen. 

– Jag är så glad och tacksam att vi har fått bifall. Jag är övertygad om att det kommer att bidra till att förändra synen på vad arbete och en arbetsplats är: Arbete är något vi gör och inte var vi sitter – vi är anställda och får betalt för att utföra en uppgift och utveckla verksamheten. Inte för att vara på en viss plats. Jag tycker att distansarbete ska ses som en möjlighet, om rätt förutsättningar finns. Vi måste komma ifrån tänket att det är en rättighet, belöning, skyldighet eller ett straff, säger han.

Ska driva frågan i avtal

Alt-textXerxes Fallah, ordförande i Haningeavdelningen. Foto: Privat.

→ Distansarbete: Nu ökar kraven på att jobba på kontoret

Kongressen har alltså röstat igenom motionens två sista att-satser. De handlar om att Vision ska driva på kring frågan om distansarbete i kollektivavtalsförhandlingarna och i sitt påverkansarbete, bland annat för att få till stånd lagändringar. Men motionens första att-sats ansåg kongressen var besvarad (ungefär det här gör vi redan). Den första att-satsen handlar om att distansarbete bör ses som en konkret klimatåtgärd.

Färre resor = mindre utsläpp

– Jag hade varit avsevärt gladare om kongressen också hade sett att distansarbete är en konkret klimatåtgärd, säger Xerxes Fallah och fortsätter:

– Distansarbetet kan på riktigt bidra till ett bättre miljötänk genom att minska våra resor till, från och i arbete, minska energiförbrukningen och lokalanvändningen.