• ”Vi har såklart ansvar oavsett om man är arbetsledare eller inte, men vi snäppar upp oss när vi är det”, säger kommunvägledaren Therese Åkerman, till höger. Till vänster Malin Ekblad, kontaktcenterchef.

Arbetsmiljö

Turas om att arbetsleda kollegerna

1 oktober 2024

Mer ansvar, mer erfarenhet och ett roligare jobb. Det är effekten när medarbetarna på Trelleborgs kontaktcenter turas om att vara arbetsledare.

På Trelleborgs kontaktcenter jobbar tio kommunvägledare, en Alt-textMalin Ekbladbudget- och skuldrådgivare och så chefen.

– Jag är inte alltid på plats, så därför låter jag alla medarbetare turas om att vara informella ledare och ta arbetsledaransvar för det dagliga operativa arbetet, säger Malin Ekblad, kontaktcenterchef, som införde arbetssättet för nästan två år sedan.

Mycket att ansvara för

Rollen som arbetsledare roterar så att varje medarbetare har ansvaret var elfte vecka.

– Vi håller i morgonmöten varje morgon, kollar om någon är frånvarande, bokar vikarier, ser till att schemat för bemanningen är klart, säger kommunvägledaren Therese Åkerman.

→ Så framtidssäkrar du ditt jobb – 6 tips

Hon räknar upp ungefär tusen saker som ingår i rollen som arbetsledare. Här är en till:

– Om något oväntat händer på stan eller i receptionen styr man som arbetsledare upp och håller ordning. Det skulle exempelvis kunna vara en vattenläcka någonstans och många som ringer in till kontaktcenter mAlt-textTherese Åkermaned frågor. Då är det viktigt att alla kolleger får information av arbetsledaren kontinuerligt. Så arbetsledaren måste hålla sig uppdaterad.

– I våra ordinarie tjänster ingår ansvar mot olika förvaltningar, men alla ska kunna hjälpa till vid krissituationer, säger Therese Åkerman.

Täcker upp för varandra

Det kan låta som att arbetsbördan har svällt till en tickande utmattningsbomb. Men en riskbedömning är gjord enligt praxis och Therese Åkerman försäkrar att de har koll på läget.

– Den veckan man är arbetsledare blir det såklart mindre arbete med den dagliga driften, men vi är ett tajt gäng, alla är med på noterna och täcker upp för varandra. Och om jag är borta en halv dag och det påverkar arbetsbelastningen för mina kolleger så kallar jag in vikarier. Det har vi befogenhet att själva bedöma, säger hon.

Konsekvenser av roterande arbetsledaransvar

Arbetsledaransvaret har lett till en rad förbättringar: Mer omväxlande arbete, mer erfarenhet och större engagemang, enligt Therese Åkerman.

Malin Ekblad:

– Dessutom har de hittat saker som kan utvecklas i organisationen. Det hade inte hänt annars.

→ Tjänar du mer än andra administratörer?

Men någon extra löneökning för medarbetarna på kontaktcentret har det inte blivit.

– Nej, inte utöver ordinarie lönerevision, då de lönemässigt ligger där de ska.Editionsbanner_administration.jpg

 

 


Relaterade artiklar