• Administratören Fardowsa Hirsi Ali har fått arbetsgivaren att jobba för att motverka rasism på jobbet.

Arbetsmiljö

Stoppar rasism på jobbet: ”Även komplimanger kan vara fördomsfulla”

5 december 2024

Administratören Fardowsa Hirsi Ali är en av många som utsatts för rasism på arbetsplatsen. Nu har hon fått pris för att ha tagit initiativ till att stoppa den.

Personer med ursprung från Afrika eller Mellanöstern utsätts för rasism och diskriminering på arbetsplatsen i högre utsträckning än andra. Och som en effekt av det är ohälsan större i den gruppen. Det visar en rapport från Mynak, Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Utsatta för rasism på jobbet

Innehållet i den var dock ingen nyhet för Fardowsa Hirsi Ali, administratör inom äldre-, vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs stad, som upplevt rasism på nära håll i sitt arbetsliv. Hon har både utsatts själv och sett kolleger drabbas.

→ Kollegan sa ifrån

– Ett vanligt och konkret exempel är att omsorgstagare väljer bort undersköterskor på grund av hudfärg och klädsel. I de fallen skulle jag önska att chefen nekar omsorgstagarens krav och i stället markerar att medarbetarna är kompetenta personer, säger Fardowsa Hirsi Ali, som tidigare jobbat som undersköterska och mötts av just detta.

Stoppa rasismen – 4 saker att tänka på

  1. Alla behöver bidra. Vänta inte på rutiner och regler uppifrån. Agera direkt.
  2. Var en allierad kollega om du ser att någon blir utsatt. Hen ska inte behöva försvara sig själv.
  3. Skaffa kunskap om hur rasism uttrycks. Då är det lättare att våga säga stopp.
  4. Tips till chefer: Skapa en arbetsmiljö fri från diskriminering. Kolla hur medarbetare mår. Markera var du som arbetsgivare står i frågan. Det ökar attraktiviteten att jobba hos arbetsgivaren.

Källa: Fardowsa Hirsi Ali

Inte heller som administratör har Fardowsa Hirsi Ali gått fri från rasism, även om det då varit mer subtilt.

Rasism i många lager

– Det är lätt att tänka att rasism handlar om stora hatbrott eller n-ordet. Men mörkhyade möts också av diskriminering på strukturell nivå som inte alltid är lika synlig. På arbetsplatsen kan det till exempel handla om hur uppdrag fördelas och hur lönen sätts.

→ Så tjänar andra i din ålder

Fardowsa Hirsi Ali nämner också handlingar från personer som tror att de ger komplimanger, men som bidrar till ökad minoritetsstress.

– ”Oj, kan du cykla?” eller ”Vad bra svenska du pratar” är ett annat sätt att säga att någon som ser ut som jag inte ska kunna det. Det kan uppfattas av andra som att det inte är så farligt men när det händer upprepade gånger påverkas måendet negativt. Många utsätts dagligen för sådant. Vi behöver arbetsplatser fria från diskriminering.

Initiativet mot diskriminering

Efter en längre tid av inhämtning av fakta och utbildning hos Länsstyrelsen fick Fardowsa Hirsi Ali mod att gå till verksamhetschefen och säga att något behövde göras mot diskrimineringen på arbetsplatsen.

Chefen nappade. Som en del av arbetet gjordes en enkätundersökning bland medarbetarna som bekräftade Fardowsa Hirsi Alis bild: 20 procent hade utsatts för dåligt bemötande eller nedvärderande ord kopplat till sin etnicitet.

Arbetsgivaren har nu beslutat att höja kunskapen om och jobba för att motverka rasism på arbetsplatsen.

– Det behövs medvetenhet och kunskap för att aktivt ta avstånd från rasism. I grunden är de flesta måna om varandra, men inte alltid medvetna om att man gör saker som skadar andra, säger Fardowsa Hirsi Ali.Alt-textUtmärkelsen Årets nyskapare betyder mycket för Fardowsa Hirsi Ali.

För sitt initiativ fick hon nyligen utmärkelsen Årets nyskapare av från Göteborgs stad.

– Jag har jobbat med frågan i flera år, och utmärkelsen var en bekräftelse på att det finns ett problem som berör och engagerar många. Det gav en skjuts i arbetet mot diskriminering och rasism, och flera andra verksamheter har visat intresse för att jobba med frågan. Jag är stolt att jobba i en organisation som vågar lyssna på medarbetares upplevelser och som tar det på allvar.

Åtgärder mot rasism...

... som ska genomföras på enheten där Fardowsa Hirsi Ali jobbar, efter initiativ från henne:

  • Ta fram handlingsplan efter kunskapshöjning om rasism och diskriminering i ledningsgruppen.
  • Ta fram aktiva åtgärder för att stärka och ge bra stöd till utsatta.
  • Skapa gemensam kunskapsgrund och språkbruk.
  • Utmana fördomar.
  • Skapa inkluderande arbetsmiljö utifrån mångfald.
  • Fånga upp oönskade beteenden.
  • Sprida medvetenhet så att alla kan stå upp mot rasismen.

Källa: Fardowsa Hirsi Ali

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar