• Vision ska arbeta för att ny lön ska motiveras skriftligt.

Kongress 2024

Kongressen: ”Lönen ska motiveras skriftligt”

3 oktober 2024

När chefen ger dig besked om ny lön så ska du få en skriftlig motivering. Det vill Vision få igenom i kommande förhandlingar om nytt kollektivavtal.

Arbetsgivaren är skyldig att kunna motivera varför du har den lön du har. Det står i kollektivavtalen. Men i dag behöver denna motivering inte vara skriftlig, utan bara muntlig.

Nu har Visions kongress (högsta beslutande organ) bestämt att förbundet ska driva frågan om skriftlig motivering i förhandlingar om nya kollektivavtal.

Alt-textXerxes Fallah

Motverkar godtycklig lönesättning

Upprinnelsen till beslutet är en motion till kongressen, som Xerxes Fallah, ordförande i Vision Haninge, skrivit tillsammans med flera av Visions avdelningar i Stockholmsregionen.

Varför är det viktigt att lönen motiveras skriftligt?

– En skriftlig motivering förebygger godtycklig lönesättning. När chefen sätter sina ord på pränt kommer kvalitén på motiveringarna att öka, säger Xerxes Fallah.

Avsaknaden av skriftlig dokumentation kan skapa problem när en ny chef anställs.

– Den nya chefen kanske inte vet skälen till en medarbetares  löneutveckling. Om det finns nedskrivet får den nya chefen bättre förutsättningar att sätta lön, säger han.

Visions kongress sa ja till er motion – vad hoppas du på för resultat?

– I Haninge kommun finns sedan flera år tillbaka mallar där chefer motiverar lönen skriftligt. Vi har sett förbättringar på motiveringar och färre missnöjda medarbetare ringer till oss på Vision, säger Xerxes Fallah.

–Jag hoppas att fler chefer inser att lönesättningen är deras yttersta belöningsverktyg och att de ska använda den årliga lönerevisionen med omsorg för att utveckla sina medarbetare och verksamheten.

→ Nu börjar kampen om din löneökning 2025