• Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson vill se stabila löneökningar framöver.

Lön och villkor

Nu börjar kampen om din löneökning 2025

24 september 2024

Sifferlöst eller inte? Ettårigt eller flerårigt? Kortare arbetstid eller inte? Frågorna hopar sig inför 2025 års löneavtal! Men en sak är säker: Det blir intensivt – nästan alla i Sverige ska få nya löneavtal under våren.

Hur mycket kommer din och alla andras löner att öka under nästa år? Det beror delvis på vad facken och arbetsgivarna kommer överens om i de så kallade avtalsförhandlingarna. Då bestäms hur många procent lönerna kommer att öka totalt sett för alla som jobbar i Sverige.

3,4 miljoner får nya löneavtal

Avtalsrörelsen 2025 blir en av de mest omfattande på många, många år – omkring 3,4 miljoner anställda ska få nya löneavtal. Det innebär att drygt 500 nya centrala löneavtal ska tecknas, varav de flesta under våren.

Avtalen gäller både för anställa i privat sektor (företag och bolag), offentlig sektor (staten, kommunerna och regionerna) och alla kommer att teckna nya avtal ungefär samtidigt. Först ut är facken och arbetsgivarna i industrin som sätter det så kallade märket, det vill säga den procentuella löneökningstakt som styr resten av avtalsrörelsen.

→ Medellön för dig inom kommun och region

Många avtal slutar gälla 31 mars

Löneavtalen för alla Visions medlemmar löper ut under året. Visions största avtal, HÖK-avtalet som omfattar cirka 120 000 medlemmar i kommuner, regioner och vissa bolag som levererar välfärdstjänster till kommuner/regioner, går ut den 31 mars 2025.

Gällande HÖK-avtal har för första gången på många år en angiven siffra för löneökningstakten (undantaget chefer) och löper under ett år. Om det även fortsatt kommer finnas en siffra för löneökningstakten och för hur många år avtalet kommer att tecknas, kan inte Visions förhandlingschef, Eva-Lotta Nilsson, svara på just nu.

– Vi vill att Visions medlemmar ska få stabila löneökningar. Eftersom vi befinner oss i en lågkonjunktur och kommunernas och regionernas ekonomi på många håll är dålig är det viktigt att säkra löneökningarna, säger hon.

Inflytande viktigt för medlemmarna

Att få mer inflytande över arbetstiden är också en viktig fråga för Visions medlemmar, enligt Eva-Lotta Nilsson.

– Det finns ett stort intresse kring att införa kortare arbetstid. Många vill också ha inflytande över när på dygnet och varifrån man jobbar. Det vill säga möjlighet att arbeta på distans, hemifrån eller under pendlingen till arbetsplatsen, en del av arbetsveckan. Det handlar om att man vill vara med och påverka för att få ökad flexibilitet, säger Eva-Lotta Nilsson.

När kommer den nya lönen?

Många av Visions avtal löper ut den sista mars, men den stora frågan är: När kommer den nya lönen sitta på kontot?

– Att skapa ordning och reda i löneprocessen och se till att de olika momenten inte tar onödigt lång tid är en sak som vi arbetar med just nu. Ambitionen är att lönen ska vara klar så snart som möjligt, men senast till midsommar, säger Eva-Lotta Nilsson.