• Det är inte alltid som äldst tjänar mest, visar SCB:s statistik.

Lön och villkor

Tjänar du mer än andra administratörer i din ålder?

23 augusti 2024

Vi har granskat lönerna för administratörer i olika åldrar. Statistiken visar att medelålders ekonomiassistenter har högre snittlön än de som snart går i pension. Här kan du jämföra din egen lön med andra i samma åldersgrupp.

Ekonomiassistenter som arbetar i kommuner och är i åldern 45–49 år har högre medellön än de som är äldre och jobbar inom samma yrke.

Det visar Tidningen Visions granskning av 2023 års statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Medellönen för en ekonomiassistent med anställning i kommunsektorn i åldern 45–49 år ligger på 34 500 kronor i månaden. I åldern 60–64 år är medellönen 33 200 kronor i månaden, det vill säga 1 300 kronor lägre.

Yngre tjänar mer

Inte heller ekonomiassistenter som arbetar inom regioner har högst lön de sista åren innan pension. I denna grupp toppar medellönen i åldern 55–59 år. Detsamma gäller för skoladministratörer.

Löneadministratörer/personaladministratörer i regioner har däremot en lönenivå som följer åldern. Där tjänar 60–64-åringarna mest.

För löneadministratörer/personaladministratörer i kommuner är snittlönen lägre för gruppen 55-59 år än för 50-54-åringarna. Men precis innan pension är lönen högst.

I tabellerna nedan kan du se vad ekonomiassistenter, löneadministratörer (medellönerna inkluderar även personaladministratörer) och skoladministratörer tjänar i olika åldrar.

Mer lönestatistik från landets samtliga kommuner och regioner


Relaterade artiklar