• Helena Granath, karriär- och studierådgivare på Omställningsfonden, guidar anställda som vill byta karriär.

Arbetsmarknad

Coachens tips: 6 steg mot ny karriär

19 september 2024

Vill du byta bana? Här är några steg du kan ta för att komma vidare i yrkeslivet.

Drömmer du om att göra något nytt? Det kan vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att växla karriär. Här är 6 steg som du kan ta, enligt Helena Granath, karriär- och studierådgivare på Omställningsfonden.

1. Trivseltestet

Identifiera vad det är du trivs och inte trivs med i ditt nuvarande jobb. Vad ger och tar energi?

– Det finns säker delar du tycker om i ditt nuvarande jobb – vad är det? Att identifiera detta kan ge dig vägledning till vad du ska jobba med i stället, säger Helena Granath.

2. Gör research

Om du är nyfiken på en viss typ av tjänst: Ta kontakt med någon som jobbar i detta yrke. Många delar gladeligen med sig av sina erfarenheter.

– Arbeten kan verka härliga, men det finns alltid bättre och sämre delar. Fråga hur en vanlig dag på jobbet ser ut? Är det stressigt? Förekommer det många tunga lyft? Sådana konkreta saker kan man få reda på om man pratar med någon som har tjänsten man är sugen på.

– Kontaktpersonen i yrkeslivet ger inte bara information om jobbet, utan kan även vara en del av ditt nätverk. Många jobb tillsätts via kontakter och nätverk, säger Helena Granath.

3. Kontakta karriärrådgivare

Kolla vilken omställningsorganisation du tillhör (det beror på vilken arbetsgivare du har, se faktaruta). Alla har erbjudanden om karriärsamtal med en rådgivare.

Här erbjuds karriär- och studierådgivning

Alla omställningsorganisationer finansieras av facken och arbetsgivarna och hjälpen regleras i kollektivavtal. Här är fyra exempel på organisationer som kan ge studie- och karriärrådgivning och som du kan vara ansluten till.

  • Omställningsfonden stöttar anställda inom kommuner, regioner eller kommunala företag anslutna till Sobona.
  • Kyrkans Trygghetsråd hjälper anställda i Svenska kyrkan.
  • Trygghetsrådet Fastigo stöttar anställda vars arbetsgivare är anslutna till Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation
  • TRR vänder man sig till om arbetsgivaren är ansluten till denna organisation (finns sökfunktion på TRR:s webb)

På Omställningsfonden, där Helena Granath arbetar, finns möjlighet att få 1–5 samtal under ett års tid.

För att vara kvalificerad för Omställningsfondens rådgivning ska man ha jobbat minst 16 timmar i veckan i genomsnitt per månad under ett år. Och sammanlagt 12 månader de senast 24 månaderna.

4. Nysta i kompetensen

– På rådgivningen börjar vi med ett kartläggningssamtal om erfarenheter och kompetens. Många som jobbar i kommuner och regioner har en stark yrkesidentitet som det kan vara svårt att se bortom, säger Helena Granath.

– Vi börjar nysta i vilken kompetens du faktiskt har för att på så sätt få upp ögonen för om den kan användas i nya roller. Det är inte alltid det behövs en utbildning för att komma vidare. En kompetensinventering kan räcka.

5. Syna din dröm ekonomiskt

Vissa längtar efter att driva en gård på Gotland med får och hästar, andra kanske planerar att livnära sig som yogalärare.

→ Sade upp sig – nu är Gotlandsgården Åsas arbetsplats

Helena Granath brukar ställa frågor till den som hon coachar, som gör att de tvingas reflektera över jobbdrömmens ekonomi.

– Jag kan fråga: Hur många yogaklasser kan du leda i veckan och vad kan du få betalt? Det är ju fantastiskt om det man drömmer om fungerar rent ekonomiskt, men ibland går det inte att livnära sig från dag ett. Kanske kan du ha kvar ditt brödfödejobb till en början och gå ner i tid?

6. Sök pengar för att byta karriär

Om du kommer fram till att du vill studera vidare så kan du ha rätt till det så kallade omställningsstudiestödet från CSN.

→ Guide: Omställningsstudiestödet – så får du betalt för att studera
→ Från truckförare till medicinsk sekreterare – Sofia fick halva utbildningen gratis

Enligt Helena Granath kan det vara bra att ta kontakt med omställningsorganisationernas karriär- och studierådgivning innan du söker omställningsstudiestödet från CSN.

– Vi rådgivare handlägger yttranden till CSN och dessa bedömningar väger tungt när din ansökan behandlas.