• Skyddsombudet Denise Wadhed arbetar som GIS-ingenjör i Haninge kommun.

Årets Skyddsombud

Denise Wadhed är finalist i Årets skyddsombud 2024

10 oktober 2024

Ett gott samarbete med chefen är A och O för att förbättra arbetsmiljön. Det menar Denise Wadhed, skyddsombud och GIS-ingenjör i Haninge kommun. Hon är en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud 2024.

Varje år utser Tidningen Vision Årets skyddsombud. En av årets finalister är 31-åriga GIS-ingenjören Denise Wadhed, som är skyddsombud på enheten för geografisk information på Haninge kommun.

Hur kom det sig att du blev skyddsombud?

– För några år sedan gjordes en omorganisation på min arbetsplats. Då var jag rätt ny i den kommunala sektorn och jag såg saker med nya ögon. Jag var nyfiken, var den som vågade ställa frågor och reflektera över rutiner. När det dåvarande skyddsombudet inte ville sitta kvar, tänkte jag att det kunde vara en rolig uppgift, även om jag inte kunde så mycket. Nu har jag varit skyddsombud i tre år.

Vad är det viktigaste du har gjort som skyddsombud?

– Jag har lyft vikten av att de som arbetar utomhus har en bra arbetsmiljö. Vi har mätingenjörer som jobbar i fält och ingen hade tidigare funderat så mycket på deras arbetsmiljö.

– Nu har jag två skyddsronder: en övergripande inomhus och en skyddsrond med fokus på mätpersonalen, som är mycket ute i skogen och slår rör. Vi kollar deras utrustning, bilarna de kör och diskuterar om det finns några nya, fiffiga arbetssätt som underlättar för kroppen.

– I samband med att vi har utvecklat utearbetsmiljön har jag pratat med andra avdelningar som också har personal som arbetar utomhus, till exempel bygglov. Det har gjort att intresset för att ta på sig ett uppdrag som skyddsombud har växt, nu har alla verksamheter på förvaltningen ett eget.

Kollegerna har bland annat nominerat dig för att du utvecklar arbetsmiljön i god samverkan med cheferna – berätta!

– Som skyddsombud finns jag här för kollegerna, men även för chefen. Vi är varandras arbetsmiljö och alla ska trivas på sitt jobb. Jag och min chef har god kommunikation – vi stämmer alltid av inför arbetsplatsträffarna och hittar lösningar på problem tillsammans. Jag känner mig lyckligt lottad som har en chef som tycker att det är viktigt att bolla med ett skyddsombud.

Vad i arbetsmiljön tror du är största utmaningen i framtiden?

– Jag tror att hybridkontoret är en fara för arbetsmiljön. Vi staplar digitala möten på varandra, utan pauser emellan. Tempot har ökat, man ska vara så effektiv hela tiden och har för många bollar i luften. Det byggs upp ett sådant tryck inombords, och i långa loppet är det farligt.

Utmärkelsen Årets skyddsombud

  • Vinnaren av Årets skyddsombud 2024 avslöjas 23 oktober på Skyddsombudens dag.
  • Priset Årets skyddsombud delas ut av Tidningen Vision på uppdrag av Visions förbundsstyrelse. Skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud kan nomineras till priset.
  • Syftet är att uppmärksamma skyddsombudens viktiga arbete.
  • En jury utser vinnaren. Juryn består av representanter från Visions förbundsstyrelse, Visions arbetsmiljögrupp, förbundets arbetsmiljöstrateg samt Tidningen Visions chefredaktör.

 

Här är de två andra finalisterna i Årets skyddsombud!

 

Susanne Landström

Susanne Landström.jpg

Finalisten Susanne Landström är huvudskyddsombud i Umeå kommun. Hon är boendehandledare inom Funktionshinderomsorgen. Läs mer om hennes arbete för bättre arbetsmiljö.

Mimoza Gashi

Mimoza Gashi.jpg

Finalisten Mimoza Gashi är skyddsombud på Folktandvården Väla i Ödåkra, där hon arbetar som tandsköterska. Här kan du läsa mer om hur hon tänker kring välmående på jobbet.

 

Förra årets vinnare

2023 utsågs Jonas Erlandsson till Årets skyddsombud. Läs en intervju med honom här.

Alt-textJonas Erlandsson, Årets skyddsombud 2023


Relaterade artiklar