Så jobbar prisade skyddsombudet
15 november 2024
Årets skyddsombud Denise Wadhed berättar hur hon arbetar för att skapa bättre arbetsmiljö för sina kolleger i Haninge kommun. Här är hennes bästa tips!
Vid en liten sjö i en av Haninge kommuns rekreationsområden står skyddsombudet och tillika GIS-ingenjören Denise Wadhed och lantmäteriingenjör Mikael Gustavsson.
Solen skiner, vattnet glittrar. Några änder simmar runt, stannar till, tvättar fjädrarna. I rask takt går ett aldrig sinande flöde av hundägare och hundar förbi på den anlagda promenadstigen runt sjön.
Denise Wadhed och Mikael Gustavsson berättar och visar hur mätutrustningen som mätningsingenjörer och lantmäteriingenjörer använder fungerar.
Men det är inte alltid arbetsmiljön är så här idyllisk. I jobbet ingår att vara ute i alla väder. Att bära utrustning som ibland kan väga runt 25 kilo. Ibland i ett par hundra meter genom skog, snår och över stock och sten.
Denise Wadheds tips till dig som är skyddsombud:
- Ställ öppna frågor till dina arbetskamrater om arbetsmiljön. Till exempel: Vilka utmaningar har du i din tjänst? Är det något jag kan hjälpa dig med?
- Jobba med att rekrytera flera skyddsombud så att det finns ett på varje enhet.
- Använd digitala enkäter inför skyddsronder. Det snabbar upp processen och frigör tid för att diskutera de frågor som är viktiga för varje individ.
- Erbjud möjlighet att ställa frågor om arbetssituationen anonymt till chefen via skyddsombudet.
- Gör olika skyddsronder för olika yrkesgrupper. Anställda som jobbar på ett kontor och sitter framför en dator större delen av tiden har andra behov än anställda som jobbar ute i olika verksamheter.
Det är inte ovanligt att yrkesgruppen är ute och jobbar på hala klippor, Haninge är delvis en skärgårdskommun. Sällan finns det anpassade väskor för verktygen. Därför hör det till vanligheterna att få smällar över kroppen, både av utrustningen och från träd och buskar.
Gör skillnad i vardagen
– Men nu har vi börjat använda den här, säger Mikael Gustavsson och håller fram en cylinderformad, orange påse där han lägger ner gränsrören (ett slags stålpinnar som används för att märka ut tomtgränser).
Påsen är en av de förändringar som skett på Denise Wadheds initiativ. Hon har själv under sin utbildning till GIS-ingenjör jobbat ute i skog och mark med mätuppgifter.
Och även om hon idag jobbar helt från skrivbordet har hon god insikt i mätningsingenjörernas arbetsförhållanden.
Olika behov bland anställda
– Att ställa frågor kring hur kontorsstolen är inställd och tangentbordet placerat under en skyddsrond blir inte relevant för de här yrkesgrupperna. Därför har vi infört en särskild skyddsrond för dem, säger hon.
En annan sak är att Mikael Gustavsson numera använder skyddshandskar när han slår ner gränsrören med den tunga slägga han alltid har med sig. Tidigare fick sig pekfingret ofta en rejäl smäll.
– Det blev lite som att jag vande mig vid det. Att det ingick i jobbet, säger han.
Det finns inga skyddshandskar som är utformade just för yrkesgruppen, men Denise Wadhed tog reda på att det finns sådana som är gjorda för att användas i byggbranschen.
Tog hjälp av sjukgymnast
– Jag hittade ett par med inbyggda stålbitar som skyddar fingrarna och såg till att de köptes in, säger hon.
Det har hänt en hel del med arbetsmiljön för mätningsingenjörer sedan Denise Wadhed tillträdde som skyddsombud på avdelningen geografisk information i Haninge kommun för tre år sedan.
Numera finns till exempel förbandslådor i alla bilar. Dessa inventeras regelbundet för att det aldrig ska saknas något förbandsmaterial. Det finns broddar till kängorna att använda vintertid. Dessutom har en ergonom och en sjukgymnast varit på besök för att ge råd om skonsamma arbetsställningar och träning som stärker upp.
Det finns möjlighet att träna i ett gym på arbetsplatsen, en nödvändighet för den som har ett tungt jobb.
– Nästa grej blir att locka medarbetare som är vana att träna på gym att komma dit och hjälpa andra som är nybörjare att komma i gång. Det, och att få möjlighet att träna på arbetstid, lobbar vi för nu, säger Denise Wadhed.
→ Nu vågar vi prata om klimakteriet
Alla uppmanas också att använda kommunens rapporteringssystem för arbetsolyckor och tillbud. Tanken med det är att få en överblick över när olyckor inträffar eller riskerar att göra det, så att de kan förebyggas.
Spindlar på kontoret
Men Denise Wadhed har skyddsombudsansvar även för alla andra medarbetare på avdelningen. De flesta sitter i kommunhuset i moderna, luftiga lokaler.
På det rum Denise Wadhed delar med fyra kolleger är det pyntat med orangea och svarta girlanger kring skrivborden. Det finns också fullt av svarta, lurviga spindlar som ligger och lurar här och var.
– Vi som sitter här gillar att fira olika årstider och nu är det ju Halloween, säger Denise Wadhed.
Här inne jobbar hon bland annat med att stötta andra i att utveckla olika digitala tjänster kopplade till kartor. Jobbet som skyddsombud i kontorsmiljö handlar mycket om att vaka över den psykosociala arbetsmiljön för de anställda.
– I min yrkesroll som GIS-ingenjör träffar jag mycket folk och då passar jag på att ställa frågor som: Vilka utmaningar har du i ditt jobb? Finns det något jag kan hjälpa dig med? Eller bara: Hur mår du?
Snabbade upp skyddsronden
Denise Wadhed har också inspirerat andra skyddsombud att använda sig av digitala enkäter som skickas ut till avdelningarna inför en skyddsrond.
– Då går det lite fortare. Sedan kan jag och chefen gå runt och följa upp genom att till exempel titta på vilka ergonomiska hjälpmedel som behöver sättas in, säger hon.
Den som vill kan också via enkäten, eller ett personligt samtal, be henne att ställa frågor till arbetsgivaren som är känsliga. Det är det många som vill.
→ Så får du mer pengar när du är sjuk
– Då blir det jag som skyddsombud som ställer frågan till chefen i stället för att man själv gör det. Jag kan säga: ”Jag har fått till mig att medarbetarna upplever att man inte förstår vad som händer i den här omorganisationen, att man inte får veta något. Vad händer?”, förklarar Denise Wadhed.
Denise Wadhed
Aktuell: Utsedd till Årets skyddsombud 2024.
Arbetsplats: Haninge kommun, avdelningen geografisk information.
Titel: GIS-ingenjör
Fritidsintressen: Studerar astrofysik, att umgås med mina hundar, samt att måla.
Den finns en föreställning om att skyddsombudet är en bråkmakare som inte uppskattas av chefen. Det är en myt, anser Denise Wadhed.
Rollen som skyddsombud handlar snarare om att jobba förebyggande med arbetsmiljön tillsammans med chefen.
– Jag går aldrig in i personärenden. Det är inte min roll, säger hon.
Chefen gillar att problem lyfts
I rummet bredvid sitter Jessica Moverare, chef över GIS-enheten och även Denise Wadheds chef. På fönstret har någon har klistrat fast ett hjärta gjort av små, rosa silkepappersbitar och skrivit bokstäverna GIS med gult silkepapper innanför.
– Det fanns där när jag kom tillbaka från semestern, säger Jessica Moverare.
Hon beskriver sitt samarbete med Denise Wadhed i rollen som skyddsombud så här:
– Denise fångar upp stämningar. Hon läser mellan raderna och har bra känselspröt. Jag är väldigt tacksam över att hon fångar upp sådant som skaver. Då kan vi tillsammans lösa problemen innan de hinner växa sig stora, säger hon och fortsätter:
– På det sättet har hon hjälpt mig som chef att skapa en välmående och produktiv arbetsgrupp. Dessa faktorer går hand i hand och det är därför väldigt viktigt att arbetsgruppen mår bra. Även ur ett krasst arbetsgivarperspektiv.
På vägen mot utgången och genom det inifrån lätt rymdskeppsliknande kommunhuset, berättar Denise Wadhed om hur det kommer sig att hon får höra att hon märker av stämningar och ser om någon mår dåligt.
– Jag har en muskelfunktionsnedsättning och är från och till rullstolsbunden. Som barn var jag mycket av en åskådare. Det gjorde att jag blev bra på att snappa upp signaler om hur andra mår.
→ Maxa din pension och undvik fällorna
Det är något som påverkat henne även på andra sätt.
– Jag vet hur det är att ha ont i kroppen. Därför är det betydelsefullt för mig att må så bra som möjligt. Och jag vill att alla andra som jobbar här också ska må bra. Teamet är det viktigaste för mig: Vi gör det tillsammans.
Trivs med att hjälpa andra
Nästan framme vid karuselldörrarna, som leder ut från kommunhuset, kommer en man halvspringades med andan i halsen och säger:
”Vänta, vänta Denise, har du tid en stund? Jag behöver hjälp med en datagrej”.
→ Har du en destruktiv chef? Så vet du!
Denise Wadhed svarar att hon inte kan just nu, men snart.
– Så där är det hela tiden, vart jag än går. Det kommer fram folk som vill ha hjälp med något. Det ingår både i min yrkesroll och min roll som skyddsombud att stötta och svara på frågor. Och det trivs jag med.
Juryns motivering Årets skyddsombud 2024
Här är juryns motivering till varför just Denise Wadhed är Årets skyddsombud 2024:
”Årets skyddsombud är prestigelös, omtänksam och har god förmåga att se hur olika frågor påverkar arbetsmiljön för hela organisationens personal, inklusive cheferna.
Genom sin positiva och avväpnande framtoning i kombination med förmågan att skapa ökad förståelse hos medarbetarna, chefer och HR har årets skyddsombud blivit en naturlig dialogpartner, samverkanspartner och aktör inom arbetsmiljöområdet.
Årets skyddsombud har bidragit till att skyddsombudsrollen blivit attraktiv även inom andra avdelningar hos arbetsgivaren genom att förklara, inspirera och agera mentor för personer som visat visst intresse för rollen.”
Utmärkelsen Årets skyddsombud
- Priset Årets skyddsombud delas ut av Tidningen Vision på uppdrag av Visions förbundsstyrelse.
- Skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud kan nomineras till priset.
- Syftet är att uppmärksamma skyddsombudens viktiga arbete.
- En jury utser vinnaren. Juryn består av representanter från Visions förbundsstyrelse, Visions arbetsmiljögrupp, förbundets arbetsmiljöstrateg samt Tidningen Visions chefredaktör.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.