• Agnes Rolka

Lön och villkor

Vad kan jag göra för att få upp min lön?

17 oktober 2024

Jag jobbar administrativt på en kommun. I år fick jag en någorlunda bra löneökning, men jag är inte riktigt nöjd. Jag ser ingen koppling mellan min lön och det jag gör. Jag vet att det är lång tid kvar till nästa lönerevision, men jag vill vara ute i god tid och förberedda mig väl. Samtidigt är jag inte så motiverad. Vad kan jag göra för att påverka min lön fram över? Agnes Rolka, rådgivare på Vision Direkt svarar.

Svar från Agnes Rolka, rådgivare på Vision Direkt:
– Vad tråkigt att du inte är nöjd med din lön. Kärnan i individuell lönesättning är just att det ska finnas en tydlig koppling mellan din prestation och din lön. Om du bidrar till att verksamheten når sina mål så ska det synas i din lön. Om du vidare tar mer ansvar, nya arbetsuppgifter och utvecklas i din roll så ska det påverka din löneutveckling positivt.

– Jag råder dig att prata med din chef och be om en skriftlig motivering. Be chefen om att motivera din nya lön och hur den återspeglar din prestation.

Jag känner mig inte motiverad och funderar på att avstå utvecklingssamtalet. 

– Jag förstår att det kan kännas olustigt. Tänk dock att du har ett eget ansvar och bör göra det du kan.

– Utvecklingssamtal är inte direkt obligatoriskt. Men att vägra delta kan ha negativa konsekvenser. Det kan leda till en sämre löneutveckling och försämrad relation med chefen. Jag råder därför att du trots allt deltar i samtalet.

Ska jag lyfta min lön på samtalet?

– Jag tycker att du definitivt ska lyfta din lön. Löneprocessen pågår hela året, något som inte alla tänker på. Utvecklingssamtalet handlar om att blicka framåt och göra en utvecklingsplan. Om du vill påverka din lön behöver du och din chef prata om vad som krävs från dig.

Hur ska jag tänka under året?

– Det är bra att du redan nu tänker på hur du kan påverka din lön framöver. Här är några tips på vad du kan göra:

  • Dokumentera dina prestationer – gör det veckovis, annars kan det vara svårt att minnas allt du har gjort och bidragit med. 
  • Utveckla dina färdigheter – gör en detaljerad utvecklingsplan och sätt tydliga mål, be chefen konkretisera vad som krävs för att du ska kunna få en bättre löneutveckling.
  • Boka in regelbundna avstämningar med chefen – be om löpande feedback och stäm av hur du ligger till i din utveckling
  • Förbered dig inför löne- och medarbetarsamtalen.

→ Fler frågor och svar som rör ditt arbetsliv hittar du här!

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.