Så får du mer pengar om du blir långtidssjuk
28 oktober 2024
Visste du att man kan få 90 procent – i stället för 80 procent – av lönen om man blir långtidssjukskriven, bara man ansöker om det? Pengarna kommer från de försäkringar som facket och arbetsgivarna tecknat via kollektivavtalet. Så här funkar det!
Detta gäller för anställda i kommuner och regioner.
Dag 1 till 14
Anmäl direkt när du blir sjuk
Första dagen du är sjuk och inte kan jobba ska du anmäla det till din arbetsgivare. Den första dagen är en så kallad karensdag, det vill säga under den dagen får du inga pengar alls (det gäller i de flesta fall). Från dag två till 14 får du en lagstadgad sjuklön som motsvarar 80 procent av lönen. Den betalas ut av din arbetsgivare.
Dag 15 till dag 90
Hör av dig till Försäkringskassan efter två veckor
Från och med dag 15 betalar Försäkringskassan ut sjukpenning. Den ersättningen motsvarar knappt 80 procent av din lön upp till taket i sjukförsäkringen, som i dagsläget ligger på 47 750 kronor i månaden.
Dag 15 till dag 90
Få extra pengar via kollektivavtalet
Utöver sjukpenningen kan du få sjuklön via kollektivavtalet, vilket alla kommuner och regioner har. Sjuklönen fyller ut sjukpenningen så att din inkomst motsvarar 90 procent av din lön upp till 47 750 kronor. Om du tjänar mer än så kan du få ersättning för den del av lönen som överstiger beloppet. Den ersättningen ligger på 80 procent av hela lönen.
Dag 91 till 365
Ansök och få 90 procent av lönen
Om du fortsätter att vara sjukskriven efter 90 dagar kan du få sjukpenning på nästan 80 procent av månadslönen upp till 47 750 kronor från Försäkringskassan plus ersättning via den kollektivavtalade försäkringen AGS-KL. Du måste själv ansöka om pengarna hos Afa Försäkring. Det innebär att man får 90 procent av lönen om man tjänar under 47 750 kronor i månaden. Den som har en högre lön än så får en något lägre procentandel av hela lönen.
→ Fem myter om återhämtning på jobbet
Dag 366 längst till 66 år
Om du är sjuk längre än ett år
När du varit sjukskriven i ett år kan du få sjukpenning på fortsättningsnivå på nästan 75 procent av månadslönen upp till 47 750 kronor från Försäkringskassan. Den som tjänar mer än så kan via kollektivavtalet få omkring 75 procent av hela lönen.
Den som har sjukersättning kan få extra pengar
Man kan också ansöka om att få sjuk/aktivitetsersättning från Försäkringskassan, som är en ersättning som betalas ut till den som inte kommer att kunna arbeta mer. Ersättningen kan fyllas på med hjälp av AGS-KL försäkringen med mellan 75 och 4150 kronor i månaden. Du måste själv ansöka om pengarna hos Afa Försäkring.
Därför skapades de kollektivavtalade försäkringarna
Per Winberg är utbildningsledare på Afa Försäkring och arbetar med kollektivavtalade försäkringar. Från dem kan man bland annat få ersättning om man drabbas av långvarig sjukdom eller skadas i jobbet. Men för att få pengarna måste man ansöka om dem, vilket en del missar.
Varför är det vanligt att man inte vet om att man är försäkrad?
– Det är inte så konstigt: Du har inte valt försäkringarna och inte betalt dem. De ingår i ett förmånspaket som du får automatiskt via jobbet om du är anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal.
Vad gör ni för att öka kunskapen?
– En sak vi gör är att utbilda försäkringsinformatörer. Det är bland annat fackligt förtroendevalda och HR-specialister som utbildas i hur försäkringarna fungerar och sedan sprider kunskapen vidare. Vi får ofta höra att de känner att de gör nytta när de kan hjälpa en person som råkat ut för något tråkigt och därför hamnat i en dålig ekonomisk sits.
Hur stora summor handlar det om?
– För till exempel personer med sjukersättning som är berättigade till maxbeloppet kan det ha stor betydelse. En individ kan få upp till cirka
4 000 kronor i månaden.
Hur länge har försäkringarna funnits?
– Den första försäkringen tecknades i början av 1960-talet och var en grupplivförsäkring som gav närstående ersättning vid dödsfall. På den tiden fanns många hemmafruar som inte hade någon försörjning om maken dog.
Vad är det viktigaste att känna till?
– Att man är försäkrad genom sin anställning. Och att det kan vara värt att höra sig för hos facket, arbetsgivaren eller hos Afa Försäkring om man drabbas av sjukdom, skada, dödsfall, arbetslöshet eller ska vara föräldraledig.
Fakta: Rehabiliteringskedjan
- För att kunna få sjukpenning från och med dag 15-90 måste du kunna visa att du inte klarar av att utföra arbetsuppgifterna som ingår i din tjänst, eller något annat arbete som arbetsgivaren erbjuder dig. Det gäller upp till 63 år.
- För att få sjukpenning mellan dag 91-180 måste du kunna visa att du inte kan klara av att utföra något arbete alls hos din nuvarande arbetsgivare. Det vill säga, du skulle inte kunna jobba även om du blev omplacerad. Efter dag 181 kan detta prövas igen. Det gäller upp till 63 år.
- Efter dag 365 kan Försäkringskassan göra en ny bedömning om du kan klara av att arbeta. Det gäller upp till 63 år.
Källa: Försäkringskassan.