Sade upp sig – nu är Gotlandsgården Åsas arbetsplats
19 september 2024
Åsa Seger var på fel plats i yrkeslivet och mådde inte bra. Till slut gjorde hon verklighet av sin dröm. Nu driver hon Gannarve gård med får och hästar – och en egen butik i Visby.
– Visst har jag en ganska härlig arbetsplats, säger Åsa Seger och låter blicken svepa över skocken får som betar vid havet. Vinden är ljummen och i fjärran syns fågelön Lilla Karlsö.
Åsa Seger är ute på morgonens djurrunda. Då ser hon till att gotlandsfåren, islandshästarna och grisarna har mat och tillräckligt med vatten.
Att fylla på med vatten och foder tar flera timmar. Hon gillar att kunna lufsa i eget tempo, njuter av att slippa springa stressmaraton.
– Det är lite som meditation att sköta om djuren.
Kände sig otillräcklig
Det har gått två år sedan Åsa Seger sa upp sig från tjänsten som lokalstrateg på Region Gotland.
När hon började jobba på regionen 2017 tänkte hon att kunde göra mängder av bra saker som skulle vara till nytta för många människor. Ett tag var hon enhetschef inom mark och trafik och hon hade stora ambitioner.
– Jag ville utveckla och förbättra saker, men det var omöjligt för resurserna räckte inte. Jag kände hela tiden att jag var otillräcklig.
Det var svårt att släppa tankarna på jobbet efter arbetstid.
– Jag kände att jag var på fel plats, entusiasmen och glädjen försvann.
Till slut nådde hon vägs ände och sade upp sig.
– Jag tog steget trots att jag inte hade en plan klar för framtiden. Jag tänkte att det löser sig. Och det har det gjort.
Fick stöd av karriärcoach
Till sin hjälp hade hon en karriärcoach på Omställningsfonden, dit anställda inom kommuner och regioner kan vända sig för att få gratis rådgivning.
→ Coachens tips: 6 steg mot ny karriär
– Vi samtalade om mina styrkor och svagheter. Det vi landade i var att man ska våga lyssna på sin inre röst och göra det man brinner för.
Åsa Segers inre röst sa att hon borde satsa fullt ut på Gannarve gård, som hon och sambon Marko hade bosatt sig på 2018.
Ville göra något kreativt
De hade redan smugit i gång lite vid sidan om sina ordinarie jobb: Köpt får utan egentlig kunskap om fårskötsel och testat att driva bed and breakfast sommartid. Men skulle gården kunna bli deras enda levebröd?
– Jag hade länge velat göra något eget och kreativt. När jag var liten bodde vi på landet bredvid farfar och farmor, som var månskensbönder och hade självhushållningsgård. Och jag har ridit sedan jag var liten.
Långsamt har Åsa Seger och hennes sambo utvidgat verksamheten.
Ridskola och kafé
Kärnan är djuren. I dag har de ett 60-tal tackor av rasen gotlandsfår, 100 lammungar, tre baggar, 34 hästar och några grisar.
Åsa Seger har startat en islandshästverksamhet, där tre personer är anställa på timme.
På somrarna är det full rulle på Gannarve – ridskola, ponnyridning, ridläger, turridning, kafé, gårdsbutik och B&B med sex rum.
Och förra hösten slog de upp portarna till en egen butik i Visby, där de säljer lammkött och lammskinn, men också kläder och inredning.
”Pengar är inte allt”
I dag önskar Åsa Seger att hon hade slutat tidigare på regionen.
– Jag drog ut på beslutet för jag kände att det var ett personligt misslyckande – jag hade trott att jag skulle kunna genomföra nödvändiga förbättringar, men det gick inte.
–Dessutom oroade jag mig för vad andra skulle tänka – vi bryr oss alldeles för mycket om andras åsikter.
Lönen Åsa Seger hade på regionen var betydligt högre än det hon drar in idag.
– Men pengar är inte allt. Vinsten är att få leva ett bättre liv och att ha roligt på jobbet.
Den absoluta höjdpunkten är när nya lamm och föl ser dagens ljus.
– Jag känner ett lyckorus när ett nytt liv kommer. Kanske borde jag bli barnmorska nästa gång jag tar ett kliv i karriären!
→ Sofia bytte karriär – fick halva utbildningen gratis tack vare omställningsstödet
→ Guide: Så funkar omställningsstödet