Här fixade facket PT till medlemmarna
20 maj 2024
När politikerna vägrade att höja friskvårdsbidraget tog Visions Lundaavdelning saken i egna händer. I vår har medlemmar kunnat bli starka ihop med en personlig tränare.
”Tycker du att ditt friskvårdsbidrag är för lågt? Det tycker Visions Lundaavdelning också och vill därför erbjuda dig ett extra förmånligt erbjudande på gruppträning!”
Så lät inbjudan som avdelningen skickade till sina 950 medlemmar efter att det ännu en gång stått klart att friskvårdsbidraget på 1 700 kronor, som legat på samma nivå sedan 2011, inte skulle höjas.
– Vi har kontinuerligt tittat på nivån, och sett att den är ganska rimlig om man jämför med andra kommuner i Skåne. I kartläggningar har vi sett att Lund ligger någonstans i mitten. Det är i slutändan politiker som sätter nivån, säger Jacob Fridblom, chef på HR-strategiska enheten.
Så gjorde vi
Problemet
Medlemmarnas friskvårdsbidrag hade inte höjts på flera år trots inflation och ökade kostnader.
Så gjorde vi
Styrelsen i Visions Lundaavdelning valde att gå in och subventionera halva kostnaden för personlig träning.
Så blev det
Deltagarna är nöjda och vill se en liknande satsning igen.
Jannika Josefsson, förste vice ordförande i Lundaavdelningen, ser glaset som halvtomt.
– Vi tycker att vi ligger lågt och vet att Region Skåne har nästan dubbel så mycket. Men vi får inte gehör från politikerna, säger hon.
Efter senaste nederlaget bestämde sig avdelningen för att ta saken i egna händer. En personlig tränare togs in för att sätta ihop ett träningsprogram för åtta tillfällen. Samtidigt tog avdelningen hälften av notan på 1 999 kronor per deltagare. De 20 platserna fylldes snabbt upp.
– Idén fick jag när min personliga tränare sa att hon kunde sätta ihop olika paket. Så förutom passen såg vi också till att alla medlemmar fick två frimånader på den personliga tränarens gymkedja, säger Jannika Josefsson.
→ De är tungviktare på friskvård
Lund har mål för välmående på jobbet
I Lund har politiken satt tre mål för medarbetarna: Sänkt sjukfrånvaro, förbättra chefers förutsättningar samt en mer hållbar arbetsbelastning och bättre möjlighet till återhämtning. Att inga av aktiviteterna är kopplade till friskvård tycker Jannika Josefsson är konstigt.
– Att satsa på friskvård är att arbeta proaktivt. De andra insatserna är kopplade till att det har gått för långt och man har blivit sjuk.
Lundaavdelningens styrelse har i flera år satsat på just friskvård och numera blivit känd som ”den hurtiga styrelsen”. Det hela började under coronapandemin då styrelsen tog in instruktörer för utomhusträning.
Fackförbunden ska pressa politikerna
Reaktionerna på den senaste friskvårdssatsningen har varit positiva, från både deltagarna, som har varit allt från nybörjare till träningsvana, till de som inte deltagit i träningen.
– Av alla aktiviteter vi har gjort är det här det som vi har fått mest positiv feedback på. Många tycker att det är bra att vi fokuserar på friskvård.
→ Så får de fler att röra på sig
Avdelningen planerar att tillsammans med andra fackförbund fortsätta att pressa politikerna. Och det kan bli en ny omgång med gruppträning med den personliga tränaren.
– Vi ska göra en utvärdering och se hur vi gör kommande år. Satsningen var positiv för vi pratade inte bara om träning, utan hade en möjlighet att diskutera annat också med medlemmar, säger Jannika Josefsson.
Friskvårdsbidraget
- Det är arbetsgivaren som bestämmer om ett friskvårdsbidrag ska erbjudas eller inte och hur det får användas. Bidraget ska gå till lättare motion och behandlingar som motverkar ömhet och stelhet eller är avstressande.
- Ersättningen får inte gå till köp eller hyra av utrustning, medlemsavgifter, teorikurser, diplom, eller sjuk-, hälso- eller skönhetsvård.
- Det högsta skattefria beloppet som kan erbjudas är 5 000 kronor.