• Åsa Bjöörn och Linda Olofsson, styrelse­ledamöten i Vision Bräcke, visar några övningar som träningsredskapen kan användas till.

Arbetsmiljö

Så får de fler att röra på sig

9 oktober 2023

Att sitta still kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa. Det vill Vision i Bräcke motverka genom att ge alla medarbetare tillgång till träningsredskap på jobbet.

Medarbetare i Bräcke kommun har en friskvårdstimme i veckan att ta ut för att röra på sig. Men det kan vara svårt att hinna med sin friskvård när det kör ihop sig på jobbet, säger Linda Olofsson, styrelseledamot i Vision Bräcke, som har varit med och introducerat en lösning för att få fler att röra på sig.

– Många har kanske haft svårt att komma i gång igen efter pandemin. Vi ville därför bidra till en mer hälsosam arbetsmiljö och göra det enkelt att få lite motion, så när idén om att placera ut träningsredskap lyftes fram av en kollega i styrelsen tyckte vi alla att det var en toppenidé.

Träningsredskapen till för alla 

På tio olika arbetsplatser inom Bräcke kommun har avdelningen därför placerat ut väskor som innehåller hantlar, som man kan fylla med vatten, pinnar, gummiband, yogamatta och instruktionshäften.

Så gjorde vi

Problemet
Vision Bräcke fick höra att medarbetarna inte alltid hann ta ut sin friskvårdstimme.

Så gjorde vi
Styrelsen i avdelningen ställde ut mobila tränings-kit så att alla kunde träna på egna villkor.

Så blev det
De som har använt redskapen tycker att de ger en effektiv och varierande träning.

– Vissa träningsredskap har vi köpt in från Vision, där loggan syns tydligt, för vi vill så klart visa att vi står bakom initiativet. Men alla medarbetare får självklart använda träningsredskapen. Man behöver inte vara medlem i Vision för att få göra det, säger Linda Olofsson.

→ Här är vanligaste förmånerna på jobbet

Tanken är att göra det lättare för medarbetare att röra på sig till vardags. För att förankra idén kontaktades cheferna i kommunen, som alla reagerade positivt.

– Vi har fått jättebra respons. De tyckte att det var en strålande idé att placera ut redskapen så att det blir lättare att ta sig tid när man har de nära till hands.

Anpassningsbara träningsredskap

För att se till att alla, oavsett hur stor eller liten erfarenhet av träning man har, ska känna sig manade att använda kitet har styrelsen valt redskap som går att anpassa.

– Vi har tänkt att man med träningsredskapen ska kunna välja styrkenivå själv. Till exempel har vi flera olika gummiband, så att man själv kan bestämma vilket som passar bäst. Samma gäller för hantlarna, som man kan fylla med den mängd vatten som passar en. Mattan kan man använda för att öka sin rörlighet och cirkulation. Eller bara för att vila.

Ytterligare en fördel som hon ser är att kiten tar minimalt med plats och att man själv kan bestämma var man tränar.

– Vi är trångbodda, så vi har inga större lokaler för träning, men kanske kan man träna tillsammans med någon annan i sitt rum. Det finns oändliga möjligheter att utforma den träning som passar en själv, med redskapen.

Positiva reaktioner

I slutet av sommaren placerades kiten ut och reaktionerna har varit positiva.

– De som har hört av sig har tyckt att det är varierande, nyttiga och effektiva övningar man kan göra med redskapen. Jag har testat själv och jag kände att man tänjde ut kroppen. Det var jätteskönt, för jag kände hur stel jag egentligen var, säger Linda Olofsson.

→ De är tungviktare på friskvård