• Jennie Eriksson har användning för sin fackliga kompetens i nya rollen som HR-partner på Uppsala kommun.

Fackligt

Fackligt arbete blir merit på cv:t: ”Äntligen!”

27 maj 2024

Snart kan förtroendevalda få papper på sin kompetens. ”Oerhört värdefullt” säger Jennie Eriksson, som har gjort karriär tack vare sitt fackliga engagemang.

Väck en förtroendevald mitt i natten och hen kan rabbla paragrafer ur arbetsmiljölagen. Men den tunga kunskapen väger lätt när man ska söka nytt jobb – för den finns inte på papper.

– Det kan bli som ett svart hål i cv:t. Det är inte alla arbetsgivare som fattar vad du gör som facklig, säger Hilda Johansson, som leder Visions nya satsning, som innebär att facklig kunskap ska kunna valideras.


Fler artiklar om fackligt arbete
→ Får man betalt för fackligt arbete? Detta har förtroendevalda rätt till
→ Efter raset – miljonsatsning ökar antalet förtroendevalda
→ Fackets framtid: ”Måste få fart på nästa generation”


 

Testa kunskap om HR och projektledning

Vision ska samarbeta med ett studieförbund, som får i uppdrag att bedöma och bekräfta förtroendevaldas kompetens inom HR och projektledning.

Planen är att den som har varit förtroendevald fem år eller mer ska kunna ansöka om att testa sina kunskaper och få ett formellt bevis.

– Det kan höja det fackliga arbetets status. Idag vet vi att många avstår från att bli fackliga, för de vill satsa på karriären, säger Hilda Johansson.

Facket blev hennes språngbräda

En som har kunnat använda sin fackliga kunskap som språngbräda i karriären är Jennie Eriksson.

Hon har en lång facklig meritlista – i många år var hon bland annat ordförande i Vision Uppsala på 75 procent av sin arbetstid.

När hon ville kliva av den fackliga banan uppstod ett dilemma – skulle hon återgå till sin ursprungliga tjänst som arbetshandledare? Hon hade ju fått massor av ny kunskap om HR under sina år som facklig.

Behövde formell kompenens

Jennie Eriksson har själv försökt få papper på sin kompetens genom att läsa kortare kurser i avtalsrätt och arbetsmiljökunskap på universitetet.

– Ingen arbetsgivare har kunnat se den arbetsrättsliga utbildning jag fått via facket. Jag behövde formell kompetens, därför har jag läst vid sidan av.

När det kom ut en annons om en tjänst som HR-partner i kommunen sökte Jennie Eriksson och fick den, trots att hon saknar personalvetarutbildning från högskolan.

– Jag har definitivt nytta av det jag lärde mig som facklig. Jag kan arbetsmiljöfrågor och den arbetsrätt som behövs inom kommunen.

Hon tycker att det är väldigt bra att förtroendevalda snart kan få papper på sin kunskap.

– Det är på tiden med validering. Det är oerhört värdefullt, säger Jennie Eriksson.