• Henrik Knapp, längst till höger, anordnade en helg i Tällberg för att väcka fackligt engagemang. Linn Bergström, Cecilia Alm och Madeleine Ringh-Villanueva deltog.

Fackligt

Fackets framtid: ”Måste få fart på nästa generation”

27 maj 2024

Henrik Knapp var skeptisk till facket. Tills för ett år sedan. Nu lockar han fler att engagera sig. ”Många i min ålder ger blanka fasen i facket. Jag hoppas de gör samma vändning som jag”.

Utsikten över Siljan är makalös från hotellet Villa Långbers i Tällberg. Inne i lokalerna pågår ett fackligt event för yngre medlemmar.

En av dem som nappat på erbjudandet om inspirationsföreläsningar, influencerbesök, mingel och övernattning är 33-åriga Linn Bergström, som är ny medlem i Vision och jobbar som koordinator i Falu kommun.

– Jag tyckte agendan verkade intressant. I synnerhet föredraget om stress och hormoner. Det var väl värt att åka hit och få nätverka med andra, säger Linn Bergström.


Fler artiklar om fackligt arbete
→ Får man betalt för fackligt arbete? Detta har förtroendevalda rätt till
→ Karriär: Fackligt arbete blir merit på cv:t
→ Efter raset – miljonsatsning ökar antalet förtroendevalda


Alt-textHenrik Knapp, ledamot i Vision i Rättvik. Foto: Maria Hansson.

 

Trodde facket var grått

En av arrangörerna bakom Tällberg-helgen är Henrik Knapp, 34 år. Innan han började arbeta som bygglovshandläggare på Rättviks kommun jobbade han i privata byggvarubranschen.

– Tidigare tänkte jag att jag klarar mig själv och att facket aldrig kan hjälpa mig. För mig hade facket en sossestämpel och var grått och tråkigt, säger Henrik Knapp.

Det var när han tog klivet in i den kommunala världen som han drabbades av det han kallar ett ”fackligt uppvaknande”.

– I en politiskt styrd organisation glöms individerna, vi som gör jobbet, lätt bort. Mitt driv ligger i att skapa bättre relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger han.

De erfarna är mentorer

I dag sitter han i styrelsen för Rättviks Visionklubb, där han just nu drillas av de mer erfarna ledamöterna.

För att överföra kunskap tar klubbens ordförande Susann Woxmark alltid med sig någon av de nya ledamöterna när det är dags för samverkan med arbetsgivaren.

– Det är jätteviktigt att de äldre i facket tar ansvar för att lära upp de nya innan de kliver av. Vi har fantastiska mentorer här i Rättvik, säger Henrik Knapp.

Kläckte idén om en helgträff

Det var på tåget på väg hem från en facklig träff som Henrik Knapp och Faluavdelningens ordförande Christina Johansson kläckte idén att fixa ett lokalt arrangemang i Dalarna tillsammans med Vision i Borlänge.

Tällberg-helgen har lockat ett 20-tal yngre medlemmar.

– Vi vill att de ska få upp ögonen för det positiva värdet av att vara aktiv i facket. Att de ser möjligheten att kunna påverka sitt arbetsliv, säger Henrik Knapp.

Oro för fackets framtid

Antalet förtroendevalda har backat i Vision under många år. Nu börjar det vända, men Henrik Knapp känner ändå viss oro för fackförbundens framtid.

– Det gäller att få fart på nästa generation.

Hur ska unga lockas att engagera sig i Vision?

– Jag tror man måste skippa snacket om att ”vi måste bli fler”. Det gäller att i stället hitta människors olika drivkrafter. De måste hitta mervärdet av ett engagemang. Då blir vi fler, säger Henrik Knapp.

”Facket måste nå fram”

Under helgen i Tällberg vaknade Linn Bergströms intresse för att bli förtroendevald. Det kändes lockande att lära sig nya saker och att få möjlighet att påverka.

Bara en månad senare har hon blivit invald i Vision Faluns styrelse.

– Jag hade inte funderat på fackligt arbete tidigare. Det finns nog fler som mig. Det gäller bara att Vision når fram till oss.

Förtroendevald – Tre plus och ett minus

Så tycker Henrik Knapp, ledamot i Rättviks Visionsklubb:
+ Ny kunskap. ”Facket är extremt bra på utbildningar. Som ny förtroendevald fick jag gå en tvådagars utbildning. Jag har också gått webbutbildningar, som NPF på jobbet.”
+ Inte särskilt tidskrävande. ”Det kan handla om att 1–5 timmar per månad av min fritid.”
+ Gemenskapen. ”Nätverkandet är kanonbra”
– Att vara ”besvärlig”. ”Som facklig ska man påpeka brister och vara arbetsgivarens motpart.”