Vision kritiserar regeringens lönekrav för arbetstillstånd
28 november 2023
Regeringen krav på minimilön för arbetskraftsinvandrare får kritik av Vision. "Regeringen borde inte ha lagt sig i lönebildningen", säger Visions ordförande Veronica Magnusson.
27360 kronor. Sedan den 1 november är det lönekravet för att en person som vill komma till Sverige och jobba. Minimilönen för ett arbetstillstånd är enligt regeringen satt för att garantera ”god försörjning” och ett sätt att se till framtidens arbetskraft fokuserar på mer högkvalificerade yrken.
Visions ordförande Veronica Magnusson är kritisk både till hur lönebildningen gått till och hur den motiveras.
– Vi tycker inte att regeringen borde ha lagt sig i lönebildningen över huvud taget. Lön ska fastställas genom kollektivavtal.
→ Offentliga sektorn jagar arbetskraft
""God försörjning" skapar förvirring"
Hon tycker även att begreppet ”god försörjning” är problematisk.
– Det skapar förvirring på arbetsmarknaden och på arbetsplatser. Visions medlemmar som tjänar under gränsen undrar vad regeringen menar med ”god försörjning”.
En avdelning i Vision som har reagerat på lönegolvet är Ljusdal, där man inför lönerevisionen 2024 nu yrkar på att samtliga medlemmar ska ha lön på minst 27 500 kronor.
Vision: Utbildade medlemmars löner för låga
Bland Visions yrkesgrupper tjänar många medicinska sekreterare och tandsköterskor under nivån som regeringen satt, trots att båda yrken kräver en eftergymnasial utbildning.
– Vi i Vision tycker också att lönerna för våra medlemmar är för låga, men det är inte i relation till arbetskraftsinvandrare, utan kopplat till den utbildning och ansvar de har. Det är inte rimligt att man utbildar sig, men har ett lägre löneläge än jämförbara yrken som bara kräver gymnasiekompetens, säger Veronica Magnusson.