Åsa Bolmstedt

Nytt nummer: Häng med i kampen om lönen

5 december 2023

I årets sista nummer av Tidningen Vision är det fullt fokus på lön. Vi skriver om nästa avtalsrörelse och granskar kommunernas och regionernas ekonomi, skriver Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

Siffra, eller inte. Det är frågan när Vision nu i december lämnar sina yrkanden inför nästa års avtalsrörelse. 2024 ska 115 000 medlemmar i Vision som jobbar i kommuner, regioner och kommunala bolag få ett nytt löneavtal.

De senaste tio åren har dessa avtal varit sifferlösa. Det innebär att Vision och andra fackförbund kommit överens med arbetsgivaren SKR om att inte binda löneökningarna till det ”märke” som sätts av industrin.

Lösningen har gynnat Visions medlemmar, vars avdelningar fått mellan 0,6 och 1,3 procentenheter mer än arbetsmarknaden i stort mellan 2012 och 2022.

Men i år blev det tvärtom. När inflationen stack iväg hängde inte det sifferlösa avtalet med. Bara några kommuner och regioner nådde märket på 4,1 procent eller mer. I en del av Visions avdelningar blev det bara hälften, runt 2 procent.

→ Vision: Inte hugget i sten med sifferlöst

Inflationen är inte lika hög denna höst som förra, då den ­toppade på 10,2 procent i december. Men som en följd av inflationen har kommunernas och regionernas ekonomi försämrats.

Var tredje kommun och alla regioner utom en går minus i år, enligt SKR. Nästa år saknas miljarder.

Besparingar väntar och några har varslat personal. Samtidigt är det brist på arbetskraft på flera håll. Hur ska ekvationen gå ihop? I det här numret kan du läsa om hur Visions medlemmar påverkas.

Nästa års avtalsrörelse kommer alltså att genomföras i en situation med både brist på personal och dålig ekonomi, och där modellen med sifferlösa avtal inte längre tas för given.

Det nuvarande avtalet går ut sista mars och Tidningen Vision kommer att följa avtalsrörelen i flera artiklar. Häng med oss i vår!

Till dess, kära läsare, önskar hela redaktionen er en god jul och ett gott nytt år.

→ Läs senaste numret som e-tidning

Mer ut senaste numret:

→ Därför skrattar alla åt Degerfors

→ Integrationssamordnaren Saleh Dirawi tycker Sverige blivit kallt