Svenska kyrkans anställda gör kärleksmur runt moské
27 september 2023
Alltför få tar aktivt avstånd från koranbränningarna, tycker prästen Birgitta Westlin. Hon och kollegerna tog på sig kärleksröda kläder och gjorde en manifestation utanför moskén.
Tusentals muslimer beger sig till Göteborgs moskéer varje fredag för att be. Den här fredagen möttes Bellevues moskébesökare av något annorlunda. Rödklädda människor, hjärtballonger och fanor med slagorden "släck hatet".
Prästen Birgitta Westlin kallar det "en kärleksmur."
– Vi har format en mänsklig mur för att stödja våra muslimska medborgare som möter ökat hat och hot i samhället. Koranbränningarna har förstärkt deras känsla av utsatthet. Det har inte höjts så många röster för att stötta dem, säger Birgitta Westlin, som är präst i Lundby församling.
Hon är en av arrangörerna bakom manifestationen.
– Jag och mina kolleger i Svenska kyrkan vill värna allas möjlighet att utöva sin tro och vi blir upprörda när handlingar siktar mot att skända och skada det som är heligt för någon, säger hon.
Flera koranbränningar i Sverige
- 2022 gjorde Rasmus Paludan en Sverigeturné med koranbränningar, som leder till de så kallade påskupploppen i bland annat Jönköping och Norrköping.
- 2023 har Salwan Momika och Salwan Najem genomfört flera koranbränningar i Sverige.
- Koranbränningarna har lett till starka reaktioner i flera länder. De har skapat en debatt om gränsen för yttrandefrihet och vad som räknas som hets mot folkgrupp.
Berätta mer om manifestationen!
– Vi har gjort två manifestationer i samband med muslimernas fredagsbön. Första gången var vi drygt 40 personer som samlades vid Göteborgs moské på Hisingen och den här gången är vi drygt 20 . Många har inte möjlighet att delta klockan halv ett en fredag, men en kollega till mig sa även hon skulle bära rött när hon jobbade som en markering.
Hur reagerade de som var på väg in i moskén?
– Det går inte att beskriva hur mycket tacksamhet och kärlek vi har mött från dem som var på väg mot bönen. Det är helt otroligt.
Har ni fått några reaktioner från omvärlden?
– Allra mest positiva – det har delats i sociala medier och vi har intervjuats av Dagen Nyheter. Vi var beredda på att det kunde vara riskfyllt och polisen har varit på plats under manifestationerna. Men de har haft väldigt lite att göra.
– Vi har inte heller fått hot eller hat. Bara två personer har hört av sig via mejl och telefon och ifrågasatt att vi gör detta.
Kan en kärleksmur förändra något?
– Jag hoppas det. Man behöver inte göra något storslaget för att skapa förändring. Att vi visar vårt stöd när flera tusen muslimer är på väg till sin fredagsbön får nog en genomslagskraft som är större än vi anar. Det kan bli goda cirklar. Det kanske är en droppe, men jag tror att droppar är viktiga.
Hur kände du när du gick därifrån?
– Jag kände mig upprymd och varm inombords. Så mycket värme vi fick tillbaka! Det är skönt att inte fastna i känslor av vanmakt utan att faktiskt göra något.
Birgitta Westlin
Yrke: Präst i Svenska kyrkan
Arbetsplats: Lundby församling på Hisingen i Göteborg
Ålder: 58 år
Aktuell: Har tillsammans med kolleger arrangerat två manifestationer utanför moskéer i Göteborg.
Skrev på Facebook efter manifestationen: ”Detta borde alla få uppleva”.
Relaterade artiklar
Nu gör kyrkan plats för krigsgravar
Efter åratal av nedrustning är budskapet från statsmakterna att Sverige kan dras in i krig. Att se till att det finns mark för krigsgravar till fem procent av befolkningen är en av Svenska kyrkans uppgifter. I Eskilstuna innebär det 5000 kistgravplatser.