• Visions förbundsordförande Veronica Magnusson ser det som ett svek att CSN fått för lite resurser för att handlägga omställningsstudiestödet.

Fackligt

Färre får omställningsstudiestöd – 600 miljoner kronor brinner inne

4 maj 2023

Tusentals personer som sökt omställningsstudiestöd går nu miste om det eftersom handläggarna på CSN inte hinner med. Dessutom vägrar regeringen att skjuta till extrapengar för att anställa fler handläggare. ”Ett svek”, kallar Visions förbundsordförande det.

Ansökningarna om det populära omställningsstudiestödet – pengar som den som är mitt i arbetslivet kan söka för att plugga – har strömmat in till CSN, myndigheten som hanterar utbetalningen av det. Sedan oktober förra året har 45 000 ansökningar kommit in och den förste april började gallringen inför den andra omgången av utbetalningen av stödet.

CSN vill ha mer pengar

Men långt fler än förväntat har sökt och nu hinner handläggarna inte med. Därför riskerar cirka 600 miljoner kronor av de totalt 1,36 miljarder kronorna som avsatts för ändamålet att brinna inne. CSN har begärt att regeringen ska betala ut extra pengar för att fler handläggare ska kunna anställas, men ännu inte fått några. Visions förbundsordförande Veronica Magnusson är mycket kritisk till detta.

– Det är ett svek mot dem som är berättigade till stödet. Det är oerhört tråkigt att staten inte tagit sitt ansvar genom att skjuta till mer pengar. Det här är ju en del av den överenskommelse om förändringar i Las som gjorts tidigare, säger hon.

Stort intresse för bristyrken

Veronica Magnusson menar också att omställningsstudiestödet är en del av lösningen på bemanningskrisen inom offentlig sektor. Det finns ett stort intresse bland dem som sökt att utbilda sig till yrken som det är brist på, som exempelvis medicinsk sekreterare.

– Det skulle underlätta för Visions medlemmar att få fler kolleger. Men även för hela samhället, säger hon.

Fakta: Det gäller med nya studiestödet

  • Den som får omställningsstudiestöd och tjänar minst 30 000 kronor i månaden kan få maxbeloppet som är 20 572 kronor i månaden. (Tjänar man exempelvis 20 000 kronor i månaden kan man få en lägre summa, 14 768 kronor.)
  • Utöver det kan man även låna mellan 1 744 kronor i månaden upp till 12 556 kronor, beroende på hur mycket man tjänar.
  • Summan av stödet plus lånet får aldrig bli högre än den inkomst man har idag.
  • För att få stödet måste man vara mellan 27 och 62 år och ha arbetat minst åtta av de senaste 14 åren.
  • Utbildningen man söker ska göra det lättare att få jobb.

CSN räknar med att omkring 6 000 personer kommer att beviljas stödet under 2023. En av dem som beviljats stödet är utvecklingsledaren Katarina Idegård, 44 år, och anställd i Göteborgs stad, som sökt och fått omställningsstudiestöd för att studera en masterutbildning i organisation och ledarskap på Göteborgs universitet.

– Det är en fantastisk möjlighet att ställa om, det känns väldigt förmånligt! Jag gillar att lära mig nya saker och tycker att det är inspirerande att få chansen att göra det, säger hon.

Så ökar du dina chanser att få omställningsstudiestöd

Guide: Så funkar omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet tillsammans med de pengar hon lånar från CSN innebär att hon får omkring 4 000 - 5000 kronor mindre i månaden att leva av än när hon jobbade.

Hoppas på ny tjänst

– Om jag inte fått stödet hade jag aldrig funderat på att studera. Det hade blivit för skralt i kassan, konstaterar hon.

Om ett år är Katarina Idegård klar med sina studier.

– Då hoppas jag att de ska leda till en ny tjänst där jag får möjlighet att ha en ledarroll, antingen som chef med personalansvar eller en tjänst med ansvar för att leda en verksamhet.