• Det gäller att tidigt se upp för dålig arbetsmiljö.

Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö kopplat till ohälsa senare i livet

31 maj 2023

Dålig arbetsmiljö tidigt i livet påverkar hälsan livet ut. Det visar forskning med drygt 40 års underlag.

Arbetsmiljön påverkar dig hela livet, även efter att du har slutat jobba. Dålig arbetsmiljö leder till fysiska och kognitiva nedsättningar senare i livet. Det visar forskning som bygger på drygt 40 års underlag.

Alt-text Bildtext: Ingemar Kåreholt.

– Det som sker tidigt i arbetslivet försvinner inte utan samlas mot slutet och de som haft flera perioder av dålig psykosocial arbetsmiljö löper större risk att påverkas, säger Ingemar Kåreholt, professor i gerontologi vid Hälso­högskolan vid Jönköping University.

→ Läs mer: Lär dig säga nej på jobbet

Forskningen bygger på information som 1 800 slumpmässigt utvalda svenskar delat med sig av mellan 1968 och 2011. Forskarna har under åren med bland annat minnestester följt upp deltagarnas förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information. Deltagarna har också genomgått enklare tester för rörlighet och styrka.

Högre risk för kognitiva och fysiska nedsättningar

Resultatet av forskningen visar att deltagare som hade låg kontroll och små möjligheter att påverka sitt arbete hade närmare 60 procent högre risk att drabbas av kognitiva och fysiska nedsättningar.

– Jag tycker att det är viktigt att den här kunskapen kommer arbetsgivare, politiker och fack till godo för att de ska jobba för en bättre psykosocial arbetsmiljö. Det är arbetsgivarens ansvar att tänka på att dålig arbetsmiljö inte bara påverkar här och nu utan långt efter pensioneringen, säger Ingemar Kåreholt. 

→ Läs mer: Grönt ljus för kollektivavtal mot sexuella trakasserier