Missnöjd med löneökningen? 3 tips på vad du kan göra
3 april 2023
Det är aldrig för sent att protestera om du är missnöjd med din löneökning. Vision i Haninge har hjälpt flera medlemmar. Efter ett nytt samtal med chefen har lönen höjts.
Just nu får många besked om sin nya lön och vissa är missnöjda med ökningen. Men man behöver inte svälja besvikelsen.
Man kan be sin chef om en skriftlig motivering och är man ändå inte nöjd så kan man kontakta Vision för att få stöd.
Ta hjälp av facket
Visions medlemmar i Haninge har flera år på raken haft låg snittlöneökning. Därför har det lokala facket uppmanat dem som är missnöjda att höra av sig.
Läs mer: Så hög är snittlönen i ditt yrke – hela listan
Förra året stöttade ordförande Xerxes Fallah och hans fackliga kolleger ett 30-tal personer. Tre av dessa fick därefter högre lön.
3 tips om du är missnöjd med löneökningen
- Be chefen om en skriftlig motivering till din nya lön. Där ska det stå hur lönen återspeglar din prestation i relation till lönekriterierna och individuella mål.
- Be chefen att konkretisera vad som krävs för att du ska kunna få bättre löneutveckling. Om du har fått en mycket låg löneutveckling har du rätt till en handlingsplan.
- Om dialogen med arbetsgivaren inte ger resultat – kontakta din lokala avdelning eller ring Vision Direkt.
Källa: Agnes Rolka, rådgivare Vision Direkt
"Det kändes inte rättvist"
Sophie Vinsonneau, som jobbar som rekryterare i Haninge kommun, är ett levande bevis på att man inte ska ge upp.
Hon upplevde att hon hade fått en låg ökning i procent, som innebar 600 kronor i påslag.
– Motiveringen var att min lön låg högt jämfört med de andra i min arbetsgrupp. Men jag tillhör en helt annan yrkesgrupp än resten av gruppen och ska jämföras med samma eller liknande befattning. Det kändes inte rättvist. Man kan ju inte bli straffad för att man ligger högt jämfört med fel arbetsgrupp, säger hon.
Fick hjälp att argumentera
Hon kontaktade Vision, och Xerxes Fallah bad hennes dåvarande chef om en överläggning. Inför mötet fick Sophie Vinsonneau coachning i hur hon kunde argumentera.
– Sophie höll i samtalet och jag lyssnade. Det är viktigt att inte vara kritisk – det får inte blir en prestigefråga. Det handlar om att hjälpa chefen att förstå grunderna för lönebildning och prestationsbaserad lönesättning, säger Xerxes Fallah.
Resultatet: Lönen höjdes
Sophie Vinsonneau uppfattade chefen som förstående och samarbetsvillig och mötet ledde till att hon istället fick 1 000 kronor i löneförhöjning.
– Jag blev jättenöjd. Det kändes bra att bli rättvist behandlad. Jag är väldigt glad över hjälpen – Vision gör ett fantastiskt jobb.