Så ökar du chansen att få omställningsstöd från CSN – 3 tips
24 november 2022
CSN är överrösta av ansökningar från pluggsugna som vill ha nya omställningsstudiestödet för vuxna. Men vänta inte med att skicka in din ansökan, pengapåsen för 2023 kan ta slut.
När CSN:s digitala brevlåda för nya omställningsstudiestödet öppnade 1 oktober rasslade ansökningarna in. Tanken var att det skulle komma runt 5 300 ansökningar. Efter tre dagar sprack den planen och i skrivande stund, i slutet av november, har 19 500 ansökningar kommit in.
– Det här har överträffat alla förväntningar, det var ingen som trodde det skulle komma så mycket. Det är roligt att många tar chansen, vi jobbar på för fullt, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.
Skynda in med ansökan
En möjlig orsak till det höga söktrycket är, enligt Stefan Tärnhuvud, att du får 21 300 kronor i månaden med det nya stödet. Nästan dubbelt så mycket som det vanliga studiestödet, vilket ger nya möjligheter att plugga för den som har exempelvis familj och lån.
Årets ansökningar gäller studier under första halvan 2023. I april nästa år kan du söka för andra halvåret. Men det är smart att skicka in sin ansökan så fort man kan. CSN delar bara ut pengar så långt 2023 års pengapåse på 1,36 miljarder räcker, och ansökningarna hanteras i den tur de kommer in.
– Jag vill tipsa om att ta hjälp av sin omställningsorganisation med ansökan. Vi lägger stor vikt vid omställningsorganisationens bedömning när vi tar beslut.
Många sökanden från offentlig sektor
Årets ansökningar visar att det är många inom offentlig sektor som är sugna på att byta jobb. Det är nämligen lika många i offentlig som i privat sektor som ansökt.
– Det är intressant eftersom det i hela riket är cirka 30 procent som jobbar i offentlig sektor, så det är fler från offentlig sektor som sökt statistiskt sett, säger Stefan Tärnhuvud.
CSN har anställt 75 nya handläggare. Trots det är handläggningstiden 10-12 veckor eftersom många villkor ska uppfyllas, som att den nya utbildningen ska stärka ens ställning på arbetsmarknaden.
Kan "skruva" på omställningsstödet
Men villkoren kan förändras framöver. Nya arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L) har sagt till TT att man kan behöva ”skruva lite” på omställningsstödet, och i Tidöavtalet finns en skarpare formulering än i dag där man vill att stödet används till utbildningar med ”hög efterfrågan på arbetsmarknaden”.
4 gemensamma nämnare för de som sökt hittills:
- FLEST KVINNOR. 65 procent av de sökande är kvinnor. Det följer samma mönster som det vanliga studiemedlet har.
- MÅNGA FRÅN OFFENTLIG SEKTOR. Det är lika många i offentlig som privat sektor som sökt. Det innebär att det är fler från offentlig sektor, eftersom 30 procent jobbar i offentlig sektor totalt sett i samhället.
- FLEST 80-TALISER. De flesta, 40 procent, är födda på 1980-talet. Den andra stora gruppen är födda på 1970-talet, de utgör 30 procent av sökanden.
- STORREGIONER STICKER UT. Flest ansökningar kommer från storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne. Kanske mindre förvånande dock eftersom det bor flest personer här sett till riket i helhet.
Källa: CSN.