• Sofie Dahlqvist, Radia al Masri och Björn Zetterström bidrar alla till att stärka Sveriges demokrati.

Miljö

Valet: Så får de fler att rösta

15 augusti 2022

En vill att andra ska höja sin röst. En annan att rösten ska läggas på hennes parti. En tredje att röstandet går till på rätt sätt. Möt några av Visions yrkesgrupper som upprätthåller Sveriges demokrati.

Hjällbo centrum en blåsig och kall försommardag:

Du ligger där så vacker.
Bjuder in mig som jag är.
Känner mig förvandlad.
Efter några timmar här. Åh Göteborg.

Ljudet av dansbandet Mogna mäns låt dånar över torget där kommunens valambassadörer samlats. Innan dess har artisten Dalidas arabiska hit ”Ahsan nas” från 1979 spelats ur Hjällboprofilen Aziz Eishouhs vinröda högtalare. Trots 35 år i Sverige har han aldrig röstat i något politiskt val här.

– Alla partier är för okritiska mot USA, säger han.

Två av valambassadörerna som kommunen anställt argumenterar för varför han bör rösta. Samtalet växlar mellan svenska och arabiska, men när inget ruckar på Aziz Eishouhs motvilja drar en valambassadör till med ett slutargument:  

– Om du inte är nöjd med något parti kan du rösta blankt, säger hon och delar ut ett magnethjärta där det står ”Rösta i valet 11 september!”.

Aziz Eishouh tar emot det smått motvilligt, men med ett leende.

Valambassadörer ska få fler att rösta

Som koordinator för valstärkande insatser mot nordost och sydväst i Göteborg har Radia al Masri anställt ungefär hälften av stadens 60-tal valambassadörer, som ska se till att höja valdeltagandet där det är som lägst i staden. Varje måndagskväll fram till valdagen befinner sig valambassadörerna på Hjällbos torg och pratar om vikten av att fler deltar i Sveriges demokratiska process.

– Våra ambassadörer talar bland annat arabiska, somaliska, serbokroatiska, dari/persiska, turkiska, tigrinja och vietnamesiska. Allt informationsmaterial finns också på de språken, säger Radia al Masri.

Alt-textKylskåpsmagneterna ska vara en ständig påminnelse att rösta i val till riksdag, region och kommun.

Göteborgs stad har sedan ett par år insett att somliga medborgare nås bäst ansikte mot ansikte. Det gäller för information om coronapandemin, om byggprojekt och om det kommande valet.

”Demokrati det finaste vi har”

Att tala med och inte om människor är något som Radia al Masri länge kämpat för. Redan 2017 tog hon och hennes samhällsintresserade kompisar kontakt med kommunen för att de ville se ett ökat valdeltagande i Angered. Mötet mynnande i slutändan ut i att hon 2018 anställdes som projektledare för att stärka valdeltagandet, och hennes vänner som demokratiambassadörer.

– Vårt initiativ var medborgardrivet och det var jätteroligt att få jobba med valet tyckte jag. Jag blir lite nördig när jag pratar om demokrati och när jag tänker på att all offentlig makt i ­Sverige utgår från folket. Jag ryser just nu när jag pratar om det här. Demokrati är det allra finaste vi har.

Sitt engagemang för demokratin spårar Radia al Masri tillbaka till arabiska våren 2010, då människor i bland annat Egypten, Tunisien, Jemen och Libyen tog till gatorna och krävde nya ledare.

– Revolutionerna i Mellanöstern visade att det inte är självklart att folk får välja sina företrädare. Vi är priviligerade. Folk dör för att kunna göra just det här, att få välja vem som får makten, och här sitter människor i Sverige och struntar i att använda sig av den rätten.

Stora skillnader i landet i valdeltagandet

Att röstdeltagandet är skevt i Sverige är ett sorgligt faktum. På kommunnivå skiljde det 21 procentenheter mellan Lomma i Skåne, som hade högst valdeltagande i riksdagsvalet 2018, och Haparanda i Norrbotten, som hade lägst. Och den skillnaden var ännu större om man tittar på valdistrikten.

Alt-textRadia al Masri har i flera projekt arbetat med att få fler att göra sin röst hörd.

I Hjällbo röstade 60 procent av de röstberättigade, medan siffran för hela riket var 87 procent. Och då var det ändå fler som röstade i Hjällbo 2018 än 2014.

Den ökningen vill Radia al Masri tillskriva insatserna som hon och hennes vänner gjorde.

– Vi hade ett externt företag som undersökte om folk hade sett våra insatser, vilket de hade. Och att vi fick fortsätta med samma metod under EU-valet 2019 betyder att kommunen var nöjd. Så vi kan säga att ökningen berodde på oss, säger hon.

Unga söks upp på fritidsgårdar

Göteborg har identifierat fyra grupper som i lägre utsträckning röstar i valen: Förstagångsväljare, personer i områden med lågt valdeltagande, äldre och personer med funktionsvariationer. Alla målgrupper ska nås genom olika aktiviteter, föreningar och platser där de rör sig.

Valambassadörer får utbildning i demokrati, mänskliga rättigheter, valprocessen och hur man bäst kommunicerar med allmänheten. De unga söks bland annat upp på fritidsgårdar där de får skapa egna partier och driva egna frågor, för att i slutändan genomföra ett val.

– Jag har haft workshops med ungdomar och det är så himla roligt när de visar hur engagerade de blir. De får titta på hur partiledare argumenterar och lär sig debattera mot varandra, säger Radia al Masri.

Att samverka mellan förvaltningar och civilsamhället är en framgångsfaktor för att öka valdeltagande menar hon, och i Hjällbo finns många av kommunens samarbetsparter: Bostadsbolaget Poseidon, Svenska kyrkan, Rädda barnen.

Frågan som valambassadörer inte får svara på

Även om blåsten och kylan inte bjuder in till några längre pratstunder på torget blir många av de som valambassadörerna pratar med i slutändan övertygade om att rösta.

Men det finns en följdfråga som Radia al Masri och valambassadörerna som opolitiska tjänstemän inte får svara på:

”Vad ska jag rösta på då?”

Alt-textUnder ett valår blir politiska sekreteraren Sophie Dahlqvist en alltiallo.

På ett annat torg, drygt 1 000 kilometer bort, har Sofie Dahlqvist ett tydligt svar på den frågan.

Hon rör sig raskt mellan den portabla grillen som har ställts på torget i Lycksele och medborgarhuset där kaffet kokas. Miljöpartiet bjuder på kött- eller vegokorv den här vädermässigt instabila onsdagen för att locka allmänheten att komma och möta partisekreteraren Karin Wissing, riksdagskandidat Elin Söderberg och regionkandidat Emma Lindqvist.

”Inga jävla elbilar!”

Sofie Dahlqvist, som är anställd som politisk sekreterare för Miljöpartiet i region Västerbotten, står sällan still. Det finns alltid något att göra.

Dagen har inte börjat som hon planerade, eftersom väckarklockan inte ringde. I stället för att hyra bilen som skulle ta henne och kollegerna från Umeå till Lycksele, fick kollegerna hyra bil och plocka upp henne. Hon har varken hunnit äta frukost eller göra kaffet till torgmötet.

Ett bord dukas upp med valmaterial, koppar ställs fram och Miljöpartiets eventflagga som står på en fot ställs upp.

Alt-textInte alla är glada över Miljöpartiets politik, vilket blir tydligt när några tonårskillar går över torget.

Sofie Dahlqvist kommer ut med termosarna fyllda med kaffe och går tillbaka till torget, där några enstaka människor rör sig. Temperaturen sjunker och det dröjer inte länge förrän några uppmärksammar att partiet är på plats:

”Inga jävla elbilar!”, skriker en av de fyra tonårs­killarna som går över torget.

Sen kommer regnet.

”Är en alltiallo, speciellt under valår”

Det var inte många av Lyckseleborna som la sin röst på Miljöpartiet i regionvalet 2018. Med sina 1,14 procent blev partiet det minsta riksdagspartiet på orten. Men i hela Västerbotten räckte väljarstödet på 3,33 procent till ett mandat.

– För mig som politisk sekreterare i ett litet parti är det svårt att separera min tjänst från mina andra roller som kanslist och valsamordnare för partidistriktet. Jag blir en alltiallo, speciellt nu när det är valår, säger Sofie Dahlqvist.

Rollen som politisk sekreterare har hon haft sedan november 2020 och det allra roligaste med tjänsten är att få träffa människor och se engagemang växa, säger hon.

– Jag har alltid brunnit för rättvisefrågor kopplade till naturresurser. Det finns stora likheter mellan hur vi exploaterar naturen och andra människor.

Arbetar med att nå ut MP:s budskap

Under ett valår får hon ännu mer på sitt bord, främst opinionsbildning för att partiet ska höras och synas.

– Jag får producera skriftligt material för press och sociala medier för att komma ut och sätta agendan. Vi försöker alltid reagera på sådant som skrivs lokalt och regionalt.

Alt-textTill en början lockar korv mer än snack om miljön, men några politiska samtal får Sophie Dahlqvist och hennes partikollegor till ändå.

Miljöpartiets strategi inför valet är att träffa potentiella medlemmar och väljare ansikte mot ansikte hemma hos potentiella väljare. Språkröret Märta Stenevi drog själv i gång hemmafestandet i juni i Eskilstuna och dagen innan korvgrillningen i Lycksele stod Sofie Dahlkvist värd för ett homeparty i sin lägenhet i Umeå.

I lägenheten med återvunna 50- och 60-talsmöbler fylldes soffbordet med ostar, vindruvor, kex, oliver, vin och öl. I soffan och fåtöljerna satt människor som presenterade sig som snickare, doktorander och socialsekreterare och berättade om sin oro för samhällsutvecklingen. Ordet solidaritet återkom: Solidaritet med djur och natur, med kommande generationer och människor runt om i världen.

Väljare: ”Miljöfrågor viktiga för mig”

På torget i Lycksele tilltar regnet, men det hindrar inte Sofie Dahlqvist från att ta en runda och försöka dela ut informationsmaterial. Långt ifrån alla är intresserade av att stanna till och prata, men Niama Musa som bott sju år i Lycksele gör det. Hon är intresserad av Miljöpartiets politik.

– Miljöfrågor är viktiga för mig. Jag har sett hur plast som inte återvinns förstör i afrikanska länder, säger hon.

Temperaturen stiger.

Alt-textKorvgrillningen blev lyckad, tycker Sophie Dahlqvist.

Sakta börjar molnen spricka upp och kring grillen samlas korvsugna som också får information om partiet. Klockan har passerat 12.30 innan Sofie Dahlqvist äter sin frukost i form av en korv med bröd.

– Jag tycker att det här blev lyckat. Det är trevligt att träffa människor och visa att politiken är nära.

680 miljoner valsedlar trycks

Från en grön nyans till en annan. Alla som någon gång har röstat känner igen det gröna tyget på valbåsen.

På en hemlig plats i Trollhättan står nu massvis av dessa bås lutade mot varandra i kommunens vallager, där även allt annat som behövs för valet i september förvaras: valurnor, informationsmaterial och enorma mängder valsedlar.

– Enligt valmyndigheten trycks över 680 miljoner valsedlar i Sverige. Tänk dig själv, det är tre val och varje parti ska ha en sedel. För Trollhättans del ska allt få plats här, säger valadministratören Björn Zetterström.

Alt-textDet är många viktiga detaljer som måste tänkas på inför ett val, berättar Björn Zetterström.

Efter att ha varit delaktig i att arrangera fyra tidigare val är han i dag rutinerad i hur ett val ska genomföras.

– Jag började jobba som röstmottagare och tyckte det var väldigt roligt. Man gör en samhälls­insats och får träffa mycket folk. Det var så jag lärde känna folk på kommunen och erbjöds rollen som valadministratör. 

”Gäller att vara ute i god tid”

Redan i september förra året började han ta sikte på årets val. Han har rekryterat 360 röstmottagare, bokat vallokaler och upphandlat tjänster.

– Det gäller att vara ute i god tid för att boka lokaler. Vi har ju allt från Folkets hus till gympahallar som röstningslokaler och de kan bli uppbokade för annat.

Även om hans arbete främst görs på kontor bär Björn Zetterström i dag arbetshandskar när han hjälper till att skapa ordning i kaoset av valmaterial, bås och urnor.

– Jag tror att man måste vara lugn och kunna jobba i grupp för det här jobbet. Man måste hela tiden kommunicera om vad som ska göras och hur problem som har dykt upp ska lösas. Sen är det bra att vara något strukturerad, så att man inte missar något. Checklistor är bra, säger han.

”Kommer hålla på till 03.00 på morgonen”

Under årets val har mer fokus lagts på valhemligheten. Till exempel ska valsedlarna i vallokalen förvaras bakom ett skynke så att ingen ser vilka sedlar de röstande tar med sig vidare till valbåsen. 

Det är många moment som Björn Zetterström måste ha koll på fram till valdagen, som kommer att bli lång.

– Vi kommer säker att hålla på till klockan 03.00 på morgonen. Målet är att komma igenom valet utan några större incidenter.

På söndag 11 september har 7,7 miljoner svenskar möjlighet att vara med och bestämma hur Sverige ska styras de kommande fyra åren. Hur många av dessa som röstar i Hjällbo, eller på Miljöpartiet i Västerbotten återstår att se.  

Läs mer: Så jobbar en politisk sekreterare
Läs mer: Trist jobb skapar misstro mot demokrati


Relaterade artiklar