Skarpnäcks församling är tungviktare i friskvård
15 augusti 2022
Egen PT, gruppträning två gånger i veckan och gratis gymkort. Skarpnäcks församling i södra Stockholm tillhör de starkare i klassen när det gäller friskvård. ”Jag har inte haft en enda sjukdag sen det här började”, säger kyrkvaktmästaren Miguel Ortega.
”Jag orkar inte mer, vill inte vara kvar. Jag längtar efter er min kära mor och far”, vrålar Markoolio från en högtalare vid utegymmet i södra Stockholm.
Här samlas varje vecka ett gäng medarbetare från Skarpnäcks församling för att köra cirkelfys i en timme. Det är en del av det friskvårdsutbud som arbetsgivaren erbjuder på arbetstid.
– Kom igen nu, det är bara 20 sekunder kvar, ropar personliga tränaren, PT:n, Malin Eriksson som leder passet.
Benen skakar när kroppen skumpar upp och ner i burpees och benböj med hopp.
– Ni klarar det här!
Äntligen har de 20 sekunderna gått och gruppen skrattar och kippar efter luft som fiskar på land. En handflata åker fram och träffar en annan, ”Bra jobbat, riktigt bra jobbat”.
Miguel Ortega är kyrkvaktmästare i Skarpnäcks församling och en av de som kör cirkelfyset varje vecka.
– I dag har jag en extra lång dag på jobbet. Det är det här som får mig att orka med hela den dagen. Innan jag kom hit hade jag huvudvärk, nu är den helt borta, säger han.
Gruppträning och gymkort för medarbetarna
Förutom gruppträningen som ges två gånger i veckan – en fysisk träff och en där man ses digitalt över Teams – så får medarbetarna gratis gymkort och ett individuellt PT-tillfälle på gymmet varje månad. Ett träningstillfälle innebär 55 minuter träning plus 35 minuter ombyte. All den tiden tas av ens ordinarie arbetstid.
– Jag har inte haft en enda sjukdag sedan projektet drog igång. Jag känner mig stark i kroppen, drar sällan på mig förkylningar och har numera aldrig ont i ryggen. Det är stor skillnad mot innan, säger Miguel Ortega och fortsätter:
– Det är bra att man har en personlig tränare som visar hur man ska göra på gymmet. Innan visste jag inte hur man lyfter på rätt sätt, nu vet jag.
Fler tränar tack vare satsningen
Friskvården är en del av Skarpnäcks församlings projekt ”besjälade av rörelse”. Man drog igång 2014 och efter två år blev det permanent. I början fick också medarbetarna en kvarts ledigt för varje timme de tränade, men det togs bort när folk började komma igång.
Under pandemin växlades satsningen tillfälligt upp till en timmes friskvård per dag. Två utvärderingar av projektet visar att det är flera som nu tränar regelbundet jämfört med innan då man bara hade friskvårdsbidrag.
Läs mer: Här är våra vanligaste förmåner på jobbet
Chefen ser bara fördelar
Ylva Jansson, tillförordnad kyrkoherde, ser även goda resultat när medarbetarna uppskattar sin hälsa, något som hon tror hänger ihop med friskvården.
– Vi har ett digitalt verktyg där man varje kvartal själv fyller i en enkät med frågor om hur man mår. Där ser vi att vi ligger bättre till jämfört med andra församlingar. Våra medarbetare upplever mer harmoni på arbetsplatsen och ökad arbetsglädje, säger Ylva Jansson som inte tycker att det finns några nackdelar med projektet och vill att det ska finnas kvar i framtiden.
– Visst finns det en prislapp på det hela, men det finns en ännu högre prislapp på hög sjukfrånvaro, säger hon.
Forskare: Viktigt med balansen
Att fysisk aktivitet leder till positiva hälsoeffekter vet de flesta om. Träningen kan mildra depressioner, förbättra minnet och till och med göra att man klarar av stressen på jobbet bättre.
Det berättar Maria Ekblom, professor inom fysisk aktivitet och hälsa på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
– Det som är viktigt att komma ihåg när det gäller friskvård på jobbet är att chefen ser till att man har tid för den. Så att det inte blir att du jobbar igen senare på kvällen. Det måste finnas en god balans, säger hon.
Läs mer: Så gör du för att få mer friskvård på jobbet
Hanterar stress bättre efter träningen
Församlingspedagogen Rebecca Ortega försöker att prioritera träningen trots att det ibland är mycket på jobbet.
– Jag märker att jag hanterar stress bättre efter träningen. Man får en timme då man inte alls tänker på jobbet och det ger perspektiv. Hjärnan rensas. Jag som har småbarn hemma har annars svårt att hinna träna, så att kunna göra det på arbetstid gör att det blir av, säger hon när gänget vid utegymmet samlas för att stretcha.
Armarna flaxar för att hålla balansen när höftböjaren ska tänjas ut igen. Rebecca Ortega gillar mest träningen för att den bidrar till en fin gruppgemenskap. Arbetsglädjen ökar.
– Att stå här tillsammans och svettas med solen i ansiktet är ju härligt. På träningen peppar
vi varandra när det är tufft.
Det bygger ett bra gäng, säger hon.
Hennes kollega, och man, Miguel Ortega, ser vinster också i förlängningen.
– Det gör mig till en gladare människa, säger han.
Relaterade artiklar
Upprivet bilavtal i Svenska kyrkan upprör – ”Kommer gå back på att jobba”
Sämre ersättning för de som tvingas använda sin privata bil i tjänsten. Det är verkligheten för anställda inom Svenska kyrkan sedan arbetsgivarna sagt upp ett centralt bilavtal. ”Som det är nu betalar vi för att jobba”, säger en drabbad Visionsmedlem.