• Pengar som har samlats in används till akuta hjälpinsatser, berättar Visions ordförande Veronica Magnusson.

Fackligt

Visions insamling till Ukraina slår rekord

3 juni 2022

Aldrig tidigare har så mycket pengar samlats in på så kort tid. Visions insamling till Ukraina har slagit rekord.

Under en månad samlade klubbar, avdelningar och medlemmar i Vision in 530 000 kronor till förbundets solidaritetsfond för krigsdrabbade Ukraina. Tidigt när kriget bröt ut beslöt Visions förbundsstyrelse att skänka 150 000 kronor som redan fanns i fonden till Ukraina-insamlingen.

– Vi förstod redan första veckan att det kommer vara ett stort behov i Ukraina, och fick stort gehör från lokala fackligt förtroendevalda, säger Visions ordförande Veronica Magnusson.

"Delar ut vatten och enklare mat"

En del av pengarna, 73 000 kronor, har skickats till Trade Union Lifeline i Ukraina som kommer använda pengarna till att få ut akuta hjälpinsatser i form av mat, kläder, hygienartiklar och tekniska produkter som kan se till att människor håller kontakten.

– Jag vet att de åkte ut till staden Butja, där ryssarna hade dragit sig tillbaka, för att dela ut vatten och enklare mat, säger Veronica Magnusson.

"Facket har en struktur för insatser"

När fackförbunden inte längre kan göra sitt traditionella jobb används de nätverk som har byggts upp under lång tid i stället till för att lindra nöden, berättar Veronica Magnusson.

– Vi kan nu se att facket har en struktur för att göra insatser. Till exempel ser landets lokförarförbund till att transportera gods runt om i landet och vissa fackföreningslokaler har blivit boenden. Längre fram hoppas vi kunna hålla utbildningsträffar med människor från Ukraina och ha olika projekt för att återuppbygga det fackliga arbetet.

Läs mer: Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag